U trendu

Hodžaj u Njujork tajmsu iznosi optužbe na račun Srbije

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izneo je niz optužbi na račun Srbije u autorskom tekstu za „Njujork tajms“, a pre svega da pokušava da destabilizuje region posle dve decenije stabilnosti.

Hodžaj u tekstu koji je objavljen na sajtu lista tvrdi da Srbija to čini jačajući svoju vojsku i radeći u cilju ekonomske dominacije regionalnim zajedničkim tržištem koje Kosovo, kako kaže, smatra neprihvaljiviim i snažno mu se protivi.

Hodžaj kaže da Srbija sve to radi uz pomoć Rusije, koja, kako tvrdi, koristi Srbiju za ponovno sticanje uporišta na Balkanu, kao i da se osveti NATO, SAD i Zapadu.

Njega, kako kaže, „najviše zabrinjava rapidna militarizacija Srbije uz Rusiju koja je snabdeva sistemima vazdušne odbrane i drugom sofisticiranom vojnom opremom“, a jačanje srpske vojske vidi „kao oruđe za preventivno prisiljavanje njenih suseda“ dok Rusija učvršćuje svoj uticaj u regionu.

Hodžaja kaže da su to „opasne geopolitičke igre“, a Srbija je po njemu ta koja „blokira“ put stabilnosti i napretka na Balkanu.

Tvrdi da to što se Srbija zbližava sa Rusijom ne ukazuje na opredeljenost za evropske integracije, „već za dominacijom na Balkanu u ruskom stilu – podsticanjem nestabilnosti kako bi se stekla moć“.

Srbi su, po njemu, na predsedničkim izborima izabrali nacionalističku vlast koja nastavlja da „prkosi“ kosovskoj nezavisnosti, a izabranog predsednika Srbije Aleksandar Vučića optužuje da je obmanuo građane Srbije, jer je vodio kampanju „pod lažnom pretpostavkom“ da želi da se Srbija priključi EU.

Hodžaj optužuje Srbiju i da koristi srpsku manjinu protiv kosovskih institucija i za „provociranje tenzija“.

Srbiju optužuje za „agresivnu politiku“ koja, kako tvrdi, odstupa od posvećenosti normalizaciji odnosa sa Kosovom, protivna je evropskim integracijama i „predstavlja novu bezbednosnu pretnju za sve na Zapadnom Balkanu“.

Pripisuje Srbiji genocidnu prošlost i optužuje da se sa njom nije „adekvatno suočila“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.