Hodžaj u SAD: Kosovo opredeljeno da doprinosi bezbednosti

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je danas izjavio da je Kosovo opredeljeno da doprinosi globalnoj i evropskoj bezbednosti, saopštilo je večeras u Prištini njegovo ministarstvo.

Hodžaj je u Vašingtonu, na godišnjem sastanku ministara inostranih poslova koalicije koja se bori protiv Islamske države, rekao da je Kosovo preduzelo efikasne mere za predpredjenje i borbu protiv terorizma i verskog ekstremizma i za onemogućavanje gradjana Kosova da se pridruže terorističkim organizacijama.

„Kao najmladja država Evrope, Kosovo je ponosno što je deo globalne koalicije protiv ISSIS-a od prvog dana njenog osnivanja. Istovremeno, Kosovo je primer u regionu po predupredjenju nasilnog ekstremizma u Jugoističnoj Evropi. Mi ostajemo opredeljeni da doprinosimo globalnoj i evropskoj bezbednosti“, rekao je Hodžaj.

On se tokom vašingtonskog sastanka sastao s novim državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, i zahvalio mu za „neprestanu američku podršku Kosovu“ ističući i odlične odnose.

Hodžaj je imao susrete i s ministrima spoljnih poslova Kipra, Poljske, Austrije, Holandije, Češke, Norveške, Avganistana, Maejzije, Singapura i drugima, od kojih je zatražio podršku za prijem Kosova u medjunarodne organizacije, priznanje nezavinsosti Kosova i proširenje bilateralne saradnje u mnogim oblastima, kaže se u saopštenju.

Tokom službene posete SAD, Hodžaj je imao i sastanke s kongresmenima i senatorima, i sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.