U trendu

Hoti: Dijalog sa Srbijom treba da se završi uzajamnim priznanjem

Premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je poslanicima Skupštine Kosova da dijalog sa Srbijom treba da se završi uzajamnim priznavanjem, da se ne radi o tehničkom dijalogu, već dijalog za konačni sporazum i za potpunu normalizaciju odnosa dve zemlje.

Kosovski premijer je danas na zahtev Demokratske partije Kosova (DPK), na interpelaciji o nastavku političkog dijaloga izmedju Kosova i Srbije, sa posebnim naglaskom na sporazum izmedju dve zemlje koji je postignut u Vašingtonu rekao da Kosovo ima obavezu da normalizuje odnose sa zemljama u regionu, uključujući i drşavu Srbiju.

„O teritorijalnom integritetu se ne moÅŸe pregovarati i nije pokrenut kao pitanje pre mene, ustavna organizacija Kosova nije pogodjena, ne postoji Asocijacija sa izvrÅ¡nim ovlaščenjima. Za ova dva principa dijaloga, imamo punu podrÅ¡ku naÅ¡ih medjunarodnih partnera“, kazao je Hoti.

Rekao je da je treći princip da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova.

„Tema Asocijacije (opÅ¡tina sa srpskom većinom) i finansijskih obaveza otvorena je 7. septembra. Stav vlade je da se tema o ZSO ne otvara u dijalogu, poÅ¡to je ovaj sporazum postignut 2013. godine“, rekao je Hoti.

Kazao je da je u ovoj fazi dijaloga u toku izrada odredjenih elemenata sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

„Izrada je započela sa dve teme koje smo nametnuli, nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatraÅŸila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji“, rekao je Hoti.

Po njemu, sporazum treba da sadrÅŸi elemente koji ukidaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kosovski premijer je naglasio da je sporazum od 4. septembra postignut nakon aktivne uloge Sjedinjenih DrÅŸava.

„Ovaj sporazum ima 16 tačaka, medju njima su veliki infrastrukturni projekti. Ocenjujem da je ovo novi zamah odnosa EU i SAD u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije“, rekao je Hoti.

Dodao je da će postignutim sporazumom Kosovo postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture.

„Pristizanje gasa na Kosovo biće infuzija. Kosovo će postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture“, rekao je on.

U diskusiji, za koju je prijavljen veliki broj učesnika, poslanici nastupaju zavisno od toga pripadaju li vladajućoj koaliciji ili opoziciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.