U trendu

Hovenir posle sastanka sa Osmani: Situacija na severu Kosova duboko uznemirujuća

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenir je posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani ocenio da je situacija na severu Kosova „duboko uznemirujuća“.

Obraćajući se medijima poručio je da je važno da se ne ulazi nasilno u objekte opština na severu i da je važno deeskalirati situaciju.

Rekao je da ne zna razloge zašto gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića, iz redova Samoopredeljenja, nisu došli na sastanak na koji ih je pozvao.

„Zajedno sa mojim kolegom, ambasadorom (Evropske unije na Kosovu Tomašom) Šunjogom, pozvali smo na sastanak gradonačelnike severnih opština, došli su predsednici opština Zvečan i Zubin Potok. Razgovarali smo o uznemirujućoj situaciji. Ne znam zašto ostali predsednici nisu došli, mogu samo da kažem da je poziv otišao i njima“, rekao je Hovenir.

Američki ambasador je rekao da su SAD i zemlje Kvinte istakle da je važno da „službenici ulaze u državne institucije bez upotrebe sile“.

„Ovo ostaje naš stav. Sa gradonačelnicima smo razgovarali i o tome kako mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez potrebe za ulazak u institucije silom“, rekao je Hovenir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.