U trendu

I Brnabićeva za priručnik: Šta se može, a šta ne može na Severu

Premijerka Ana Brnabić ocenila je večeras da Kosovo vodi bahatu, neodgovornu, nepredvidivu politiku i da je jedina dobra stvar u tome što i drugi vide da je to takva politika.

Kako je istakla u intervjuu za RTS, ne pominju se više dve strane, i veliko je priznanje od strane EU što Srbija nije uvodila kontramere Kosovu posle uvođenja carina od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Brnabićeva je, povodom izjave predstavnika Kfora da specijalne jedinice ROSU mogu na sever KiM bez dozvole, rekla da je to izvrgavanje ruglu svih sporazuma i da je saglasna sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem da je potreban „priručnik šta se može, a šta ne može“.

„To je isto kao da vi kažete da srpska vojska i policija ne smeju da uđu, ali sme komunalna policija, a to što naša komunalna ima tenkove… Srbija neće dopustiti da se to tako radi“, rekla je premijerka i dodala da zato predsednik Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici ukazuju „ponovo i ponovo na sve sporazume“.

Ona je dodala da je Priština očekivala da će Beograd reagovati na uvođenje taksi, ali kada Srbija nije reagovala na taksu od 10 odsto, pa ni od 100 odsto, to se Prištini obilo o glavu.

„Oni su se nadali i očekivali da Srbija reaguje i da će se pričati o dve strane, ali sad su udarili u zid i ne znaju šta da rade s tim taksama koje svi kritikuju, od Brisela do Vašingtona“, rekla je Ana Brnabić.

Kako je istakla, Beograd je spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, onda kada takse budu ukinute.

„Nismo otišli korak-dva, otišli smo 50 koraka unazad tim taksama“, rekla je srpska premijerka.

„Nama su neophodni mir i stabilnost. Preduslov bilo kakvog ekonomskog napretka su regionalni mir i stabilnost“, naglasila je Ana Brnabić.

Kada je reč o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, rekla je da je bila iznenađena tim pismom, ocenivši da je to poziv Prištini da se urazumi i da prekine s dodatnim provokacijama.

„Tu su malo dobili po prstima od SAD“, rekla je premijerka.

Upitana da li je moguć dijalog u koji bi se uključili SAD, Rusija i Kina, ona je rekla da ne bi išla tako daleko, jer dijaloga sada uopšte nema.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.