U trendu

IDEA: U Srbiji pad demokratije, zastrašivanje medija, pritisci na pravosudje

Medjunarodni institut za demokratiju i izbornu podršku (IDEA) ocenio je da je Srbija ostala hibridni režim, da su nezavisni mediji predmet zastrašivanja, da se na pravosudje vrši politički pritisak, a da će srpsku politiku u narednom periodu oblikovati odnosi s Kosovom, evropske integracije i da li će vladajuća partija dobiti kredibilnog protivnika.

U novom izveštaju o stanju demokratije u svetu, koji je danas objavljen, IDEA navodi da su Srbija i Turska „ostale ukorenjene u hibridnosti“, sa padom u poslednjih pet godina, posebno u pogledu izbora, a da je Rusija postala treća evropska zemlja sa autokratskim režimom, pored Belorusije i Azerbejdžana.

U izveštaju se navodi da se smatra da predsednik Aleksandar Vučić vodi državu kao predsednik, iako je Ustavom predvidjeno da je premijer šef izvršne vlasti.

„Provladini mediji dominiraju scenom, a nezavisni mediji su često predmet direktnog zastrašivanja“, ocenjuje se u izveštaju medjunarodne grupe sa sedištem u Stokholmu.

Izbori su, dodaje se, generalno reprezentativni, ali glasanje je bilo narušeno nepravilnostima, uključujući fizičko zastrašivanje.

„U oblasti pravosudja, prakse su uskladjene sa zahtevima EU, ali je pravosudni sistem i dalje pod političkim pritiskom“, navodi se u dokumentu.

IDEA ocenjuje da će srpsku politiku u narednoj deceniji oblikovati odnosi s Kosovom, pristupanje Evropskoj uniji i „pojava (ili ne) kredibilnog izazova Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“.

Kada su u pitanju prve dve oblasti, bilo je malo znakova promena, navodi IDEA i podseća da Briselski sporazum i dalje nije primenjen.

„Srbija nastavlja da bude saveznik Rusije uprkos ratu u Ukrajini, i sada se prvi put većina Srba protivi pridruživanju EU“, navodi se u izveštaju.

Na unutrašnjem planu zabrinutost zbog životne sredine, kvaliteta života i korupcije sve više pokreće političku opoziciju i masovnu mobilizaciju.

„Ostaje da se vidi da li će se to raspoloženje pretvoriti u značajne i održive dobitke za opozicione partije“, navodi se u izveštaju.

Indeks globalnog stanja demokratije pokazuje da je Srbija najbolju ocenu dobila u oblasti osnovnih prava (0,59 od 1), a najlošiju za „nepristrasnu administraciju“ (0,39).

„Prethodnih godina demokratski pad se manifestovao u podatributima Indeksa za čiste izbore, slobodne političke partije, gradjanske slobode i efikasan parlament. U narednom periodu ovo će verovatno ostati ključni indikatori, zajedno sa onima u oblasti nezavisnosti pravosudja, integriteta medija i odsustva korupcije“, zaključuje su u delu izveštaja o Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.