U trendu

Imeri: Nadletanje aviona nad Preševom pritisak na Albance zbog dogadjaja na severu Kosova

Nadletanje vojnih aviona nad Preševom povezano je sa dogadjajima na severu Kosova i predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Šukri Imeri.

On je agenciji Beta rekao da je jučerašnji prelet aviona Vojske Srbije bio „zastrašujuć za gradjane koji su odmah izašli iz kuća da vide o čemu se radi“.

„Bio sam u Preševu u to vreme i video sam da su oko 14.00 časova u dva navrata nadletali vojni avioni na visini od oko 50 metara uz zastrašujuć zvuk. Podsećalo je na bombardovanje 1999. godine osim što je bilo još strašnije zato što su avioni bili odmah iznad krovova a videlo se da su vojni avioni“, kazao je Imeri.

On je naveo da su gradjani Preševa ubedjeni da je taj slučaj povezan sa dešavanjima na severu Kosova zato što se desio svega nekoliko dana od hapšenja direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića u Severnoj Mitrovici.

„Mislim da je sve to povezano zato što vojska nikome u Preševu nije najavila vežbu, kao što je uobičajeno. Mislim da su država, odnosno Ministarstvo odbrane i ministar Aleksandar Vulin hteli da na taj način pokažu neku snagu prema nama jer mi nismo videli vojne avione možda 20 godina“, rekao je predsednik NSA.

On je ocenio da „ne bi trebalo povezivati slučajeve koji se dogadjaju na Kosovu i uvoditi zbog toga protivmere prema Albancima koji žive u Preševu“ kao i da svako treba da odgovara za ono što je počinio a ne da posledice snosi neko drugi.

„Problemi ne treba da se rešavaju na takav način. Videli smo u medijima da je kasnije iz vojske stiglo objašnjenje da je u pitanju bila vojna vežba ali mi takvo zvanično obaveštenje nismo dobili“, kazao je Imeri.

Po njegovim rečima, gradjani Preševa su videli tri vojna aviona koji su u dva navrata nadletali grad u brišućem letu a avioni se nisu približavali teritoriji Kosova od koga je Preševo udaljeno desetak kilometara.

Prethodno je portparol Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić potvrdio da su borbeni avioni Vojske Srbije preletali jug Srbije u okviru redovnih letačkih aktivnosti.

On je istakao da se radi o pripremama za taktičku vežbu sa bojevim gadjanjem „Sadejstvo 2018“ koja se održava danas na Pasuljanskim livadama, u istočnoj Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.