Inicijativa: Ombudsman potvrdio propuste Grada Beograda na štetu prava gradjana na zdravu sredinu

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila je danas da je zaštitnik gradjana u izveštaju o kontroli rada lokalne samouprave Grada Beograda povodom prekomernog zagadjenja, utvrdio da su nadležni gradski organi načinili „grub propust u radu na štetu prava gradjana na zdravu životnu sredinu“. 

Pozivajući se na izveštaj, iz inicijative su naveli da Grad Beograd „nije doneo Kratkoročni akcioni plan na koji ih zakon obavezuje“, a da je Ministarstvo zaštite životne sredine načinilo propust u radu jer „neefikasnim postupanjem nije sprovelo nadzor nad postupanjem jedinica lokalne samouprave, niti je preduzelo mere prema jedinicama lokalne samopurave koje nisu donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove“. 

„Grad Beograd je time dobio rok od 60 dana za postupanje po ovoj preporuci, a dužan je da bez odlaganja preduzme sve neophodne mere u cilju donošenja Kratkoročnog akcionog plana i da ubuduće blagovremeno postupa i ispunjava sve zakonom propisane obaveze u oblasti zaštite životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvu zaštite životne sredine naloženo da bez odlaganja utvrdi da li su sve jedinice lokalne samouprave donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove.

„Ministarstvo se obavezuje da preduzme hitne mere radi uspostavljanja tolerantnih i graničnih vrednosti zagadjujućih materija u vazduhu, te da redovno i potpuno obaveštava javnost o stanju kvaliteta vazduha, što je propušteno da bude uradjeno u prethodnom periodu“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.