U trendu

Inicijativa traži reakciju policije na pretnje i govor mržnje na društvenim mrežama

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ upozorila je danas da policija ne reaguje na prijave koje se podnose zbog pretnji upućenih aktivistima te inicijative i pozvala MUP i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da se izjasne zbog čega zakoni ne važe za sve gradjane. 

U saopštenju se podseća da je inicijativa ove godine podnela 17 a prošle više od 30 prijava povodom „mučnih i eksplicitnih pretnji“ koje sa nekoliko različitih stranica na društvenim mrežama promovišu govor mržnje, pozivaju na nasilje i u komentarima huškaju na ugrožavanje bezbednosti aktivista i aktivistkinja „Ne da(vi)mo Beograd“.

„Da se ne radi o izolovanim incidentima ili izlivima ekstremizma govori činjenica da su postovi ovih stranica sponzorisani velikim iznosima, ali i to da su na njihovoj meti novinari i javne ličnosti koji kritički govore o vlasti… Sled ove kampanje je takav da najpre režimski mediji danima blate novinare, aktiviste i javne ličnosti, optužujući ih da su izdajnici i strani plaćenici, da bi zatim atmosfera linča bila produbljivana pozivima na nasilje i mržnju putem stranica na društvenim mrežama“, navodi se u saopštenju.

Ta inicijativa je dodala da u toj kampanji učestvuju i pojedini poslanici i funkcioneri poput Vladimira Djukanovića, Marijana Rističevića i Srbe Filipovića, ali i bivšeg zaposlenog u Vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju Miše Vacića, protiv kojeg je podneto nekoliko prijava. 

„O svemu ovome redovno su obaveštavani tužilaštvo i policija uz zahtev da nam dostave informacije o postupanju povodom prijavljenih pretnji, medjutim bez ikakvih rezultata. Iako je nakon rušenja u Hercegovačkoj ulici, kada je policija odbila da izadje na pozive ugroženih gradjana, postalo jasno da ista pravila ne važe za sve, odbijamo da mirno gledamo kako moćnici na vlasti prave od javnih institucija svoje lične policije i sudstva i zahtevamo reakciju“, dodaje se.

Iz te organizacije su podsetili da je, u istom periodu, protiv njihovih aktivista pokrenuto više od 30 prekršajnih postupaka zbog organizovanja protesta, pa čak i zbog lepljenja jedne nalepnice na banderu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.