U trendu

Insajder: Osumnjičeni za masakr ranije gonjen zbog napada na policajca, postupak obustavljen

Protiv počinioca masovnog ubistva u okolini Mladenovca i Smedereva U.B. pokrenut je sudski postupak zbog napada na službeno lice 2021. godine ali je obustavljen po mišljenju Centra za socijalni rad, piše danas Insajder.

Kako navodi portal, sud, a prethodno tužilaštvo, prihvatili su mišljenje Centra za socijalni rad, i to da je u trenutku napada na policajca U.B. bio maloletan, da je redovno pohađao školu, da nije imao sklonosti ka asocijalnom ponašanju i da je osećao odgovornost i kajanje.

„Imajući u vidu njegove lične i porodične prilike, kao i sve napred navedene okolnosti, po mišljenju suda ne bi bilo celishodno izricanje niti mere otvorene, niti mere zatvorene zaštite, jer je i sam tok postupka na njega dovoljno uticao da se ubuduće ne pojavi kao izvršilac krivičnih dela“, navodi se u rešenju suda koje je na pitanje Insajdera dostavilo Više tužilaštvo u Beogradu.

Postupajući tužilac jeste u završnoj reči ostala pri predlogu da U.B. bude osuđen ali je istovremeno navela da je „saglasna sa mišljenjem predstavnika centra i da predlaže da se postupak obustavi“, dodali su iz tužilaštva.

Postupak protiv U.B, kako navode u tužilaštvu za Insajder, počeo je 21. februara 2021. kada je Odeljenje za maloletnike podnelo sudu Predlog za izricanje krivične sankcije Urošu B. zbog krivičnog dela Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, koje je izvršio kao maloletno lice 31. maja 2020. godine.

„Na glavnom pretresu održanom 29. marta 2021. godine predstavnik nadležnog gradskog centra za socijalni rad izjavio je da ostaje pri svom izveštaju od 21. januara 2021. godine“, navodi Više tužilaštvo pojašnjavajući da se bez izveštaja i mišljenja Centra za socijalni rad ne može doneti odluka u postupcima prema maloletnim licima.

Stručnjak iz Centra za socijalni rad je tada naveo da od napada na policajca do tog dana nije bilo novih prijava protiv osumnjičenog U.B, a nakon tog održanog pretresa, Veće za maloletnike Višeg suda u Beogradu je 29. marta 2021. godine donelo je Rešenje kojim je obustavilo postupak protiv U.B, koji je u međuvremenu postao punoletan.

Razlog za takvu odluku sud je obrazložio „necelishodnošću izricanja vaspitne mere“.

U.B. (21) iz Dubone kod Mladenovca automatskom puškom ubio je 4. maja osam osoba, a pokušao je da ubije još 12.

Uhapšen je nakon višesatne potrage, a prilikom pretresa osumnjičenog i prostorija koje je koristio pronađena je veća količina oružja i municije.

Pitanje njegove ranije krivične prošlosti postavili su predstavnici opozicije u Skupštini na vanrednoj sednici sazvanoj povodom dva masovna ubistva, jednog koji je počinio U.B, a drugog u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

Nakon nezvaničnih saznanja predstavnika opozicije stigla je i zvanična potvrda od ministra policije Bratislava Gašića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.