U trendu

IPSOS: Sedam stranaka u parlamentu

Prema prvim preliminarnim rezultatima agencije IPSOS na osnovu 20 odsto obrađenog biračkog materijala, u parlament ulazi sedam stranaka.

Prema njihovim rezultatima Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49,01 odsto glasova, koalicija okupljenaoko SPS-a 11,1 odsto, za Srpsku radikalnu stranku glasalo 8,1 odsto glasača.

Demokratska stranka osvojila je 6,5 odsto, Koalicija Dveri-DSS 5,2 odsto glasova, koalicija LDP-LSV-SVM 5 a Pokret Dosta je bilo 5,5 odsto glasova.

CeSID:Na pokrajinskim izborima SNS 33,9 odsto, SVM 25,4 odsto

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima pokrajinskih izbora koalicija oko SNS osvojila je 33,9 odsto, a SVM 25,4 odsto.

Prema podacima CeSID-a, na trećem mestu je DS sa 8,8 odsto glasova, DZVM 6,7 odsto, SPS 6,63 odsto, SRS 4,46 odsto, a LSV 4,3 odsto glasova izašlih na birališta.

RIK: SNS 55 odsto glasova, SPS oko 11, SRS 7,7 odsto

Prema prvim preliminarnim podacima Republičke izborne komisije SNS je osvojila više od 55 odsto glasova, SPS oko 11 odsto, a SRS 7,7 odsto.

Kako javlja RTS, cenzus prelazi i DS, a rezultat oko cenzusa imaju koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV.

Pokret Dosta je bilo je ispod cenzusa.

Mediji u regionu: Vučiću natpolovična većina

Elektronski mediji u regionu objavili su na udarnim mestima vest da su vanredni parlamentarni, redovni pokrajinski i lokalni izbori u većini opština u Srbiji završeni i da je prema prvim preliminarnim rezultatima CeSID-a koalicija okupljena oko SNS Aleksandra Vučića u vođstvu.

SNS i partneri su na osnovu malog broja obrađenih glasova osvojili 56 odsto glasova, objavio je portal net.hr.

Prema istim podacima, taj portal prenosi da sledi koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije s 11 posto osvojenih glasova, a prag je, kako se navodi, prešla i SRS te koalicija okupljena oko Demokratske stranke.

Portal Index.hr preneo je da je na osnovu 11 odsto prebrojanih glasova SNS osvojio 56 odsto glasova biračkog tela, kao i da SRS Vojislava Šešelja ulazi u parlament.

TVCG objavila je informaciju sa zvaničnog tviter naloga SNS-a da je lista Srbija pobeđuje u ubedljivom vođstvu.

Sarajevski portal Klix.ba javio je da prvi preliminarni rezultati pokazuju da je Vučiću pripala natpolovična većina na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima, a da je na drugom mestu SPS Ivice Dačića.

Taj portal navodi i da je na osnovu 11 odsto prebrojanih glasova SNS i partneri osvojio 56 posto glasova.

Kao treća stranka navedena je SRS Vojislava Šešelja, te koalicija okupljena oko Demokratske stranke Bojana Pajtića.

Zatvorena biračka mesta u Srbiji, očekuju se prve procene rezultata

Biračka mesta za vanredne parlamentarne, redovne pokrajinske i lokalne izbore zatvorena su u 20 sati.

Prve procene rezultata izbora očekuju se sat vremena nakon zatvaranja biračkih mesta, dok Republička izborna komisija konačne rezultate treba da proglasi najkasnije do 28. aprila u 20 sati.

Tada je prestala da važi i predizborna tišina, tokom koje je strankama bilo zabranjeno da imaju aktivnosti i da promovišu svoje programe.

Građani su od jutros od sedam sati birali nove sazive republičkog, pokrajinskog i najvećeg broja parlamenata lokalnih samouprava.

Pravo glasa imao je 6.739.441 birač, koji su to pravo mogli da iskoriste na 8.377 biračkih mesta.

Poslednji presek: CRTA – do 19h izašlo 53,1%

Posmatrači organizacije CRTA javili su da je do 19 sati na izbore izašlo 53,1 odsto birača upisanih u birački spisak.

Prethodno je Republička izborna komisija navela da je do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 odsto upisanih birača.

CeSID: Izlaznost od 19 časova 52,9 odsto

Na vanrednim parlamentarnim izborima do 19 sati glasalo je 52,9 odsto građana s biračkim pravom, saopštio je CeSID.

U CeSID-u očekuju da izlanost bude oko 57 odsto.

Po regionima gledano u centralnoj Srbiji je izlaznost bila 54,8 odsto, u Vojvodini 52,9 odsto, a u Beogradu 49 procenata.

On je najavio da će CESID u 21:05 sati izaći sa prvim rezultatima izbora, dodajući da ti rezultati, kao ni podaci o izlaznosti ne uključuju birače koji su u inostranstvu, gde CESID nema posmatarče, kao što nema ni u zatvorima i na teritoriji Kosova i Metohije.

Vuković je istakao da na Kosovu i Metohiji ima značajna skupina birača, i da se rezultati moraju čekati od relevatnih institucija.

On je objasnio da je CESID imao preko 800 ljudi na biračkim mestima, koji su beležili tok glasanja, kao i dodatnih 170 lokalnih koordinator u opštinskim komisijama.

Prema njegovim rečima na ovim izborima uočeno je svega desetak nepravilnosti, tako da je ocenio da su izbori protekli sa manjim obimom prekršaja.

S tim u vezi je preneo da su dva biračka mesta zatvorena, jedno u Vranju gde je bilo pokušaja zloupotrebe i jedno u Jagodini gde je bilo nasilja.

Ovo je, prema njegovom mišljenju, jedan od boljih izbornih procesa, pošto nije bilo značajnih problema.

RIK: Izlaznost do 18 sati 47, 68 odsto

Do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.

U centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 odsto, u Vojvodini 48,34 odsto, a u Beogradu 47, 14 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Do 18 časova u Novom Sadu glasalo je 45,71, u Nišu 43,69 i u Kragujevcu 49,28 odsto upisanih birača.

Kovačević je dodao da je na izborima 2014. do 18 časova izlaznost bila 45,67 odsto.

Predsednik RIK Dejan Đurđević najavio je da će se po zatvaranju biračkih mesta birački odbori pristupiti brojanju glasova, te da će prvi rezultati, preliminarni, biti saopšteni između 22 i 22 i 30 časova.

On je naveo da će u to vreme biti obrađeno oko 30 odsto biračkih mesta i da će tada biti održana konferencija za novinare u RIK-u.

CeSID: Na izbore izašlo 43,5 odsto birača do 17 sati

Prema podacima organizacije CeSID-a, do 17 sati je glasalo 43,5 odsto birača.

U Beogradu je izlaznost bila 39,5 odsto, u Vojvodini 42,8, u Centralnoj Srbiji 45,9 odsto.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković preneo je da je u centralnoj Srbiji izlaznost veća i iznosi 45,9 odsto.

Izlaznost u Beograd je 39,5 odsto, a u Vojvodini 42,8 procenata.

Vuković je ukazao da, ako se poredi izlaznost od 2008. godine do prošlih izbora, onda je ova u 17 časova jedna od većih, koja je samo malo manja od 2012. godine.

RIK: Izlaznost do 14 sati 28,89 odsto, CeSID – 29,7%

Do 14 sati na izbore u Srbiji je izašlo 28,89 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija. Prema podacima CeSID-a, do 14 sati je na izborima glasalo 29,7 odsto upisanih birača.

U centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 odsto, u Vojvodini 28,69 odsto, a u Beogradu 28,49 odstoupisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistuiku Miladin Kovačević.

On je podsetio da je na parlamentarnim izborima 2014. godine do 14 sati glasalo 28,37 odsto upisanih birača, te da je danas neznatno veća izlaznost u tom periodu nego pre dve godine.

Kovačević je podsetio da je konačna izlaznost pre dve godine bila 53,09 odsto.

Upitan da li je bilo nekih nepravilnosti, on je rekao da nema takve informacije.

Narednu konferenciju RIK će održati u 19 sati kada će biti dat presek izlaznosti do 18 sati.

Izlaznost do 13 sati 25,1 odsto

Do 13 sati na birališta u Srbiji izašlo je 25,1 odsto glasača, saopštila je CRTA, prenosi N1 televizija.

Kako se navodi, statistička greška kreće se u rasponu od 0,7 odsto.

Posmatrači crte raspoređeni su na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog, reprezentativnog uzorka.

RIK: Izlaznost do 10 sati 8,85 odsto

Do 10.00 sati na izbore u Srbiji je izašlo 8,85 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.

Nepravilnost na jednom biračkom mestu u Vranju

Tokom izbornog dana u Srbiji zabeležen je niz nepravilnosti, bilo je unošenja i iznošenja listića, dojave o bombi, ali i incidenata.

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića, potvrdio je predsednik Gradske izborne komisije Ivan Petrović.

Ekipa FoNeta izbačena je sa biračkog mesta broj tri u Privrednoj komori, rekao je novinar Foneta na konferenciji za štampu Republičke izborne komisije.

Kako je naveo, njima nije bio dozvoljen ulazak na biračko mesto gde su nameravali da snime tok glasanja, a pozvana je i policija.

Predsednik RIK-a rekao je da nema informacija da se taj incident desio i da je prema pravilniku dozvoljeno snimanje toka izbornog procesa, osim snimanje građana dok su iza paravana.

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba.

„Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna“, rekla je predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

Ona dodaje da je nakon toga dogovoreno da je se glasanje neometano nastavi.

Policija je odredila zadržavanja do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik kraj Jagodine zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Protiv muškarca (54) podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika, navodi se u saopštenju.

Policijsko zadržavanje do 48 sati određeno je po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, dodao je MUP.

U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto glasanje zato što su aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrdio je RIK.

Đurđević rekao je da u javnosti kruže različite dezinformacije o nepravilnostima na biračkim mestima i naveo da je nepravilnosti bilo samo na jednom biračkom mestu u Vranju u OŠ „Dositej Obradović“.

„Članovi biračkog odbora su uhvatili jednog glasača koji iza paravana pokušava da zameni glasačke listiće, odnosno da prazan listić koji je dobio od biračkog odbora ponese sa sobom, a u kutiju ubaci popunjen listić“, naveo je Đurđević.

On je kazao da je to biračko mesto zatvoreno i da će tu biti poništeno glasanje, a izbori ponovljeno.

„Ceo slučaj je prijavljen policiji. Drugih nepravilnosti nije bilo“, kazao je Đurđević.

Na pitanje da je zabeleženo da je na glasačkom mestu u Koste Stojanovića u opštini Stari grad zabeleženo da su deljeni dupli pozivi za glasanje sa istim imenom i prezimenom glasača, ali sa različitim rednim brojem Đurđevićje objasnio da se „razlikuje sveska u kojoj su upisani birači koji su upisani za parlamentarne i lokalne izbore“.

KiM:Do 14.00 glasalo 21,8 odsto

Na Kosovu i Metohiji do 14 časova glasalo je 23.484 birača ili 21.86 odsto, saopštio je OEBS.

Pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 106. 094 birača.

CeSID: Izlaznost do devet sati 5,2 odsto

Do 9.00 sati na izbore u Srbiji je izašlo 5,2 odsto građana s biračkim pravom, izjavio je danas programski direktor Cesida Đorđe Vuković.

Vuković je na prvoj konferenciji za novinare od otvaranja biračkih mesta rekao da je do devet sati u centralnoj Srbiji izlaznost bila 5,1 odsto, u Beogradu 4,2 odsto, a u Vojvodini 6,6 odsto.

Kako je dodao, izlaznost do devet sati je približna onoj koja je zabeležena na izborima 2014. godine, takođe do devet sati, a koja je bila 5,3 odsto.

To su, kako je objasnio, projekcije na osnovu uzorka od 800 biračkih mesta, što je oko 10 odsto od ukupnog broja biračkih mesta.

Vuković je naveo da će Cesid u 17 časova moći da predstavi finalne projekcije.

Otvorena biračka mesta u Srbiji, glasanje protiče u najboljem redu

Biračka mesta na kojima će građani Srbije danas glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima otvorena su u 7.00 sati.

Pravo glasa ima 6.739.441 građanin, a glasa se na 8.378 biračkih mesta do večeras u 20 sati.

Danas će glasati i birači Srbije upisani u posebne evidencije u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj. Juče su glasali birači Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije nadmetaće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.

Na izborima za poslanike u Skupštini Vojvodine građani će moći da biraju izmedju 15 izbornih lista. Pokrajinski izbori organizuju se po proporcionalnom izbornom sistemu, a Skupština Vojvodine ima 120 poslanika.

Lokalni izbori održavaju se u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije.

Glasački listići za parlamentarne izbore su led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze, dok su, kada su u pitanju pokrajinski izbori, listići svetlo zelene boje, a kontrolni listić slonove kosti.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

Birač može glasati samo jedanput, a to će biti kontrolisano specijalnim sprejevima i UV lampama.

Na biračkom mestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

Političari na biralištima

Dobar deo političara, lidera i visokih stranačkih funkcionera već je iskoristio svoje biračko pravo.

Biračko mesto u Beogradskoj poslovnoj školi jutros u 7.00 otvorio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić glasao je u isto vreme u Mesnoj zajednici Cvetni trg, na biračkom mestu broj 11.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je danas sa suprugom Anom na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Borislav Pekić“ na Bežanijskoj kosi.

Gradski menadžer Goran Vesić glasao je jutros u 7.30 na biračkom mestu u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

U 7.45 u Novom Sadu je glasala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojović.

Svoj glas je 15 minuta kasnije u Beogradu dao i ministar pravde i funkcioner Srpske napredne stranke Nikola Selaković.

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić glasao je, u pratnji supruge Sanje i sina, nešto posle 8.30 časova.

Ministarka zadužena za evropske integracije i funkcioner SNS Jadranka Joksimović glasala je danas u 9 sati u Osnovnoj školi Bora Stanković u Beogradu.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović glasao je u 9.00 sati na biračkom mestu u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Član predsedništva Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević glasao je, sa suprugom Majom, u 8 sati na biračkom mestu 189. u Novom Sadu.

Ministar privrede Željko Sertić glasao je u 9 sati na biračkom mestu na Miljakovcu u Beogradu.

U isto vreme, na biračkom mestu Ušće, predsednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović glasao je sa suprugom.

Lider Pokreta socijalista i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin glasao je, u pratnji supruge Nataše i sina, u Osnovnoj školi Branko Ćopić na Vidikovačkom vencu.

Nosilac izborne liste „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici“ Milica Đurđević glasala je oko 9.30 sati na biračkom mestu 34 Šumice.

Ministar rudarstva i energetike i zamenik predsednika SPS Aleksandar Antić glasao je danas u 9.30 na Zvezdari u Beogradu.

Lider SDS Boris Tadić glasao je danas nešto posle 10 časova na opštini Stari grad.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić glasala je danas u 10 sati na biračkom mestu na Paliluli.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj glasao je jutros u 10 sati na svom biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi Svetislav Golubović Mitraljeta u Batajnici.

Najavljeno je da će premijer tehničke vlade i lider SNS Aleksandar Vučić glasati u podne, na Novom Beogradu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasaće u 11.00, u Ulici aleksinačkih rudara.

(Beta/Tanjug)

Priključite se diskusiji o vanrednim izborima u Srbiji. 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.