Iran: Oštećena zgrada u blizini nuklearnog postrojenja, nema razloga za brigu

U Iranu je u blizini podzemnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u gradu Natancu u incidentu oštećena zgrada, ali nije bilo štete na njenom postrojenju za centrifugu, izjavio je danas portparol Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

On je rekao da je zgrada, koju je nazvao „industrijskom šupom“, iznad zemlje i nije deo samog postrojenja za obogaćivanje uranijuma i da „nema razloga za brigu“ zbog incidenta, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Natanc je glavni iranski centar za obogaćivanje uranijuma, u kojem ima oko 16.000 centrifuga, dok se još oko 3.000 centrifuga nalazi u postrojenje Fordo, ukopanom u planinu.

Podzemni objekti su su ukopani ispod betona na oko 7,6 metara, koji pruža zaštitu od vazdušnih udara.

Natanc je medju lokacijama koje sada prati Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posle iranskog sporazuma o nuklearnoj energiji 2015. sa svetskim silama.

IAEA nije još uvek komentarisala incident.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju je ranije saopštila da Iran obogaćuje uranijum čistoće od oko 4,5 odsto što je iznad limita od 3,67 posto koji je definisam sporazumom sa nuklearnim silama, ali daleko ispod nivoa oružja od 90 odsto.

Sjedinjene Države jednostrano su se povukle iz nuklearnog sporazuma u ​​maju 2018. godine, stvarajući napetost izmedju Teherana i Vašingtona.

Iran sada krši sve proizvodne granice utvrdjene sporazumom, ali još uvek dozvoljava inspektorima i kamerama IAEA-e da nadgleda njegove nuklearne lokacije.

Medjutim, u oktobru prošle godine su iranski zvaničnici odbili da dozvole inspektoru IAEA da udje u taj objekat u Natancu oktobru, nakon što su navodno testirali pozitivne rezultate na sumnju na tragove eksplozivnih nitrata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.