U trendu

Istorijski događaj: Surinam povukao priznanje Kosova

Vlada Surinama obavestila je Srbiju da je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kako je Dačić izjavio na konferenciji za novinare, o tome ga je obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama sinoć a u toku noći stigla je i nota sa zvaničnim saopštenjem.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine.

On je napomenuo da je do sada 106 država priznalo nezavisnost Kosova.

„Ovo je istorijski događaj za nas – ovo nismo uradili parama jer ih nemamo, niti pritiscima jer nismo u mogućnosti – već posvećenošću“, naglasio je ministar.

Dačić je naveo da se dešavalo i ranije da neka zemlja povuče svoju odluku, ali da to nije tako čest slučaj i podvukao da smatra da će odluka Surinama ohrabriti i druge zemlje koje su nezavisnost priznale da o tome još jednom razmisle.

Prema njegovim rečima, ova vest će vlasti u Prištini pogoditi kao „grom iz vedra neba“ jer to nisu očekivali.

„Oni ne znaju da imaju posla sa upornim i principijelnim ljudima“ istakao je Dačić.

Kako je objasnio, u odluci Surinama da povuče priznanje je mnogo pomogao naš čovek, ne navodeći o kome je reč, ali i apelovao na sve koji mogu da pomognu Srbiji da to i učine.

Dačić je u tom smilsu rekao da na primer u Austriji živi veliki broj Srba te da bi vlasti u toj zemlji trebalo da vode računa kako će Srbi „sutra na izborima da glasaju“ i ukazao na razjedinjenost Srba u Australiji za koju je rekao da ima velika srpsku zajednicu, mnogo veću od bošnjačke, ali oni imaju, a Srbi ne predstavnika u parlamentu.

(Beta/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.