U trendu

Istraživanje: Šta građani Srbije misle o rešenju pitanja Kosova

Građani Srbije nisu optimisti kada je reč o rešenju kosovskog problema, ne očekuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpiše priznanje, a većina smatra i da taj problem neće biti rešen uskoro, pokazuje poslednje istraživanje koje je agencija Faktor plus uradila u saradnji sa „Blicom“.

Na pitanje „mislite li da će predsednik Srbije ili predsednica Vlade Srbije potpisati nezavisnost Kosova i Metohije“, čak 78 odsto ispitanika odgovorilo je negativno, dok samo 15 odsto misli da hoće, a sedam odsto nema stav.

„Blic“ u izdanju od petka napominje da je istraživanje rađeno pre nego što je predsednik Vučić pre nekoliko dana izjavio da neće potpisati nezavisnost. List prenosi i izjavu Vladimira Pejića iz agencije Faktor plus da se u poslednje vreme mnogo govorilo na tu temu i da građani ne samo nisu za to, već i ne veruju da će do priznanja nezavisnosti doći.

Na pitanje šta je najbolje rešenje sa stanovišta Srbije i njenih građana za problem Kosova i Metohije, 50 odsto ispitanika odgovorilo je „zamrznut konflikt“, 32 odsto misli da je to sporazum o razgraničenju dve strane, a osam odsto priznanje nezavisnog Kosova.

Pejić navodi da, iako zamrznuti konflikt nije definisan, ljudima je najprihvatljiviji jer ne zahteva ni lično i nacionalno odricanje, a Kosovo i dalje nije priznato.

Kada je reč o osećanjima i KiM, ponuđeno je bilo više odgovora i opcija, a kod čak 61 odsto dominantna je tuga, kod 46 odsto nada, a kod 31 odsto bes.

Na pitanje u kom vremenskom roku očekuju rešenje, građani nisu optimistični.

Skoro polovina ispitanika (47 odsto) smatra da kosovski čvor neće biti rešen u narednih pet do 10 godina, 22 odsto očekuje da bude rešeno u narednih godinu ili dve, a 14 odsto do kraja ove godine.

Rešenje kosovskog pitanja ukoliko ga podrže velike sile – Rusija, SAD, EU i Kina, podržalo bi 46 odsto anketiranih, ali samo ukoliko Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Ukoliko bi navedene velike sile bile garanti sporazuma, takvo rešenje podržalo bi 40 odsto građana, dok je po sedam odsto odgovorilo sa „da“, odnosno „ne“.

Ispitanici su u istraživanju odgovarali na pitanja i u vezi sa Evropskom unijom.

Na pitanje „da li očekujete da će Srbija u razumnom rolu, od pet do sedam godina, postati punopravna članica EU, 46 odsto je odgovorilo da je to malo verovatno zbog problema u samoj EU i visoke nacionalno-državne cene, 24 odsto kaže da će Srbija ući u EU ako EU opstane, ali će morati da se učlani ili suštinski se približi NATO. Njih 18 odsto je odgovorilo „da, ako nastavi da sprovodi reforme i EU otvori ponovo proces proširenja preostalih balkanskih država, a 12 odsto da neće jer se EU raspada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)