U trendu

Italijanski šef diplomatije: Potrebno hitno ukidanje viza za Kosovo

Ministar spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Italije Luidji Di Majo izjavio je danas da se liberalizacija viznog režima za Kosovo mora desiti vrlo brzo.

„Italija je uverena da će Kosovo biti u Evropi i da će se liberalizacija viznog režima dogoditi što je pre moguće. Podstičemo Kosovo da napreduje ka postizanju rezultata. Kosovo ne treba da se plaši dijaloga već da ide dalje“, kazao je italijanski šef diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gervalom Švarc.

Italija je zainteresovana da pomogne ekonomski rast i borbu protiv korupcije na Kosovu, rekao je Di Majo.

„To smo dokazali danas potpisivanjem bilateralnog sporazuma. Sa ministrom smo se dogovorili da nastavimo ovaj put za jačanje saradnje dve zemlje. Put reformi koje bi Kosovo trebalo da preduzme i približavanje EU“, kazao je on.

Ministarka Gervala Švarc je rekla da će potpisivanje sporazuma za ukidanje dvostrukog oporezivanja učiniti ekonomsku saradnju manje birokratskom i uticaće na direktna strana ulaganja Italije na Kosovu.

Ona je rekla da je veza dve zemlje jaka i da je Italija prijatelj Kosova.

„Pre nekoliko nedelja održali smo zajedničku vojnu vežbu na Kosovu. Naša zemlja je posvećena članstvu u EU i NATO. Veza Italije i nas vrlo je živahna i vrlo stara. Imali smo odličan sastanak u pogledu atmosfere i rezultata“, rekla je Gervala.

Predvidjeno je da se italijanski ministar tokom posete Kosovu sretne sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom.

On se tokom dana na svečanoj sednici Skupštine Kosova obratio poslanicima kosovskog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.