U trendu

Ivošević: Vučić traži premijera kome neće smetati zvocanje

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je da će izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić za kandidata za premijera tražiti osobu kojoj neće smetati „zvocanje“, odnosno da će kao predsednik stranke i dalje upravljati ministrima i tako kompromitovati funkciju predsednika Vlade.

„Iako bi premijer trebalo da bude predsednik Vlade u punom kapacitetu po Ustavu, Vučić se neće odreći moći, već će vladati na osnovu većine koju ima u parlamentu. On se i kandidovao jer je mislio da Tomislav Nikolić ne može da pobedi u prvom krugu, pa nije želeo, kao sam kaže, da na funkciji predsednika postoji neko ko bi mu zvocao. Sada će, kada bude birao mandatara, upravo tražiti osobu kojoj njegovo zvocanje neće smetati, iako to nema nikakve veze sa onim što u Ustavu piše“, izjavio je Ivošević za agenciju Beta.

On ističe da Vučiću, po članu 115. Ustava, danom stupanja na dužnost predsednika Srbije automatski prestaje funkcija premijera i da mora da izabere mandatara koji ima 30 dana da predloži sastav vlade parlamentu i da taj sastav parlament podrži.

„Taj sastav može biti isti, ili nešto izmenjen ‘po ukusu’ novog mandatara. Za to vreme postojeća Vlada je tehnička i ne bi smela da donosi zakone i uredbe, već da se bavi samo tehničkim poslovima. Vidim da neki pričaju da je dokaz da je Vučić izabrao kandidata za novog mandatara taj što je jednog saradnika (Nikolu Selakovića) vodio kod patrijarha, da će možda to biti ministar policije, ili neka ministarka. Koga god izabere kao predstavnik stranke koja je formirala vladajuću koaliciju, taj mandatar mora da formira novu Vladu u roku od 30 dana od kada mu Vučić kao predsednik Srbije poveri taj posao“, kaže Ivošević.

Kada je reč o funkciji predsednika SNS, Ivošević navodi da Vučić nije obavezan da podnese ostavku na mesto lidera „jer rukovodjenje partijom nije javna funkcija“.

„Nikolić je očigledno pogrešio kada je podneo ostavku, ali ne očekujem da Vučić to učini. On će preko partije upravljati i Vladom, kao što je i (Boris) Tadić upravljao Vladom iako je na čelu formalno bio Mirko Cvetković“, kazao je Ivošević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.