Iz Srbije u Češku samo poslom i negativnim testom na virus korona

Od danas državljani Srbije i Crne Gore u Češku mogu da putuju samo iz precizno nabrojanih razloga, kao što je posao, studiranje ili obilazak porodice, a kao i Česi kada se vraćaju iz te dve zemlje moraju da imaju negativni test na virus korona ili da idu u 14-dnevni karantin.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u te dve balkanske zemlje češko Ministarstvo zdravlja vratilo ih je u petak medju ostale zemje Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije u crvenu kategoriju zemalja sa visokim rizikom Kovida-19.

Češki semafor zemalja epidemiološki rizičnih menja se uglavnom prema kriterijumu broja zaraženih na 100.000 stanovnika, gde su se brojke u Srbiji poslednjih dana dramatično pogoršale.

„Od tog kriterijuma polaze mnoge zemlje kada procenjuju stepen rizika u konkretnoj državi. Slovenija ima strože kriterijume, već 10 zaraženih na 100.000 stanovnika je za njih rizik. Većina zemlja uzima broj 16 i prema tome se ravnamo i mi. U Srbiji i Crnoj Gori broj zaraženih se kreće oko 50 na 100.000 stanovnika. Zato smo preduzeli ovu meru“, objasnio je u nedelju češkom javnom radio servisu Radiožurnal češki ministar zdravlja Adam Vojteh.

Ministar Vojteh potvrdio je da su se već neki češki turisti vratili sa suvenirom u vidu virusa korona sa letovanja, konkretno nekoliko iz Hrvatske i da Češka prati razvoj stanja i u Hrvatskoj i u Bugarskoj koja je takodje ovog leta omiljena destinacija čeških turista.

„U slučaju Hrvatske treba reći da se računa na osnovu proseka za 14 dana. Vidimo porast poslednjih dana zato sebi ostavljamo vreme za procenu. Taj broj u četrnaestodnevnom proseku još nije tako izrazit. Videćemo kako će se razvijati. U Hrvatskoj je reč o lokalnim žarištima gde nema turističkih letovališta tako da taj rizik za češke turiste koji idu na more nije izrazit“, kazao je Vojteh.

Ministar je dodao da se stanje dinamično razvija u tim zemljama, tako da je teško reći šta će biti za nedelju dana.

U Češkoj je u nedelju potvrdjeno 59 novih pacijenata sa virusom korona, tako da od početka epidemije do jutra na osnovu 597.096 testova zabeleženo je 13.174 ljudi pozitivnih, od čega se izlečilo 8.246, aktivnih je 4.576 slučajeva mahom sa lakim simptomima ili bez njih, dok je u bolnicama trenutno 128 pacijenata a od sredine marta preminulo je 352 ljudi.

U Češkoj se novi slučajevi beleže uglavnom samo u lokalnim žarištima, pre svega u rudarsko-industrijskoj oblasti oko Karvine na istoku zemlje i novije u nekoliko fabrika u centralnim oblastima Češke južno od Praga, gde zahvaljujući projektu Pametni karantin epidemiolozi i sanitarne inspekcije uspevaju da brzo trasiraju kontakte i sprečavaju da se virus širi u ostale regione Češke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.