U trendu

„Iza novih mera na KiM ne stoji samo Haradinaj“

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da je svako ko razmišlja o novim merama na KiM neprijatelj mira i stabilnosti u regionu, neprijatelj budućnosti i Srba i Albanaca.

„Mi smo ozbiljne razgovore imali, a predsednik (Aleksandar) Vučić ozbiljnu diplomatsku aktivnost. Imam utisak da je činiocima u međunarodnoj zajednici prilično jasno koliko bi opasno i potencijalno nesagledive posledice donele bilo kakve nove mere. Svako onaj ko danas razmišlja o novim merama, a to želim nedvosmisleno i jasno da kažem, neprijatelj je mira i stabilnosti u regionu, neprijatelj budućnosti i Srba i Albanaca“, rekao je Đurić u dnevniku RTS.

On se nada da neće doći ni do kakvih novih mera prištinskih vlasti protiv Srbije i naglašava da mere koje su već sada na snazi direktno znače ugrožavanje egzistencije i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Upitan o tome kakve bi mogle da budu nove mere koje najavljuje Priština, Đurić kaže da ne treba smatrati da iza takvih mera stoji samo kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

„Ništa manje iza toga su i Kadri Veselji i Hašim Tači, ali siguran sam da i ne treba biti naivan da iza toga stoje i pojedini zapadni politički krugovi koji žele da Srbiju dovedu pred svršen čin. Zapravo se ovde vodi politika svršenog čina protiv i prema Srbiji. Zato se vodi ovolika kampanja i zato ste mogli da čujete Ramuša Haradinaja koji je, podsetiću, izjavio 19. novembra da je ostalo još 30 dana do rušenja predsednika Vučića – dakle još osam dana i vidim da se radi puno na svemu tome“, rekao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje da li će država Srbija ovaj put reagovati, Đurić je istakao da je jedina osoba ovlašćena da donosi takvu odluku predsednik Aleksandar Vučić.

„Ono što mogu da kažem da je on čovek i političar koji se ponaša ozbiljno i odgovorno i da je on lično načelno protiv upotrebe sile. Za njega je upotreba sile uvek poslednja opcija. Ako bi do tako nečega ikada i došlo, to bi uvek bila samo poslednja opcija. Predsednik Vučić je protiv tako nečega, a Srbija se čvrsto i ozbiljno drži za očuvanje mira“, kazao je Đurić.

Istakao je da je srpski narod na Kosovu i Metohiji rešen da se bori.

„Tri nedelje vidite snažnu, mirnu, gandijevsku borbu naših ljudi da opstanu na Kosovu i Metohiji. Budite sigurni da će se s time uz podršku države Srbije, uz podršku Vlade, uz podršku predsednika, ja bih rekao uz podršku i solidarnost celog naroda, nastaviti“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar