U trendu

Izglasana nova vlada na Kosovu: Da li će Hoti biti „premijer iz senke“ (foto)

Avdulah Hoti, novi premijer privremenih prištinskih institucija iz Demokratskog saveza Kosova, dugogodišnji je član te stranke, koju je osnovao Ibrahim Rugova, ekonomista po obrazovanju, britanski doktorant, a važi za tihog, mada „tvrdog“ čoveka, ali se u Prištini veruje da će biti „premijer iz senke“ svog političkog mentora, šefa DSK, Ise Mustafe.

Hoti je u vladi Aljbina Kurtija bio potpredsednik, ali je smenjen iste noći kada je izglasano nepoverenje lideru Pokreta Samoopredeljenje.

Hoti je po struci ekonomista I tokom svoje političke karijere prošao je različite nivoe vlasti – od lokalne samouprave, ministarskog mesta, jedne neuspele kandidature za premijera I mesta potpredsednika vlade.

Analitičari za njega kažu da “ima težinu kao politička ličnost i deo DSK”, ali da je tehnokrata, što presudno utiče na donošenje odluka.

Opisuju ga I kao univerzitetskog profesora, koji nije poznat po tvrdim stavovima, veoma je, kažu, povučen i nije agresivan u nastupu.

Posle sticanja diplome Ekonomskog fakulteta u Prištini, Hoti se usavršavao na Univerzitetu Stafordšir u Velikoj Britaniji, gde je doktorirao ekonomiju.

Političku karijeru na Kosovu gradio je najpre kao savetnik ministra za obrazovanje 2006. godine, da bi 2008. postao deo tima Ise Mustafe koji je tada bio gradonačelnik Prištine.

Kada je Mustafa postao premijer 2014. godine, Hoti je u vladi zauzeo važno mesto ministra finansija.

Na izborima 2017. godine, Hoti je bio kandidat za premijera Kosova, ali nije uspeo da dođe do te pozicije jer je DSK bio tek treći.

Poziciju Hotija na premijerskoj funkciji štitiće lider DSK Isa Mustafa, nekada I sam kosovski premijer, koji se smatra Hotijevim mentorom I političkim ocem.

Analitičari tvrde da će zapravo Mustafa biti “premijer iz senke”

Za razliku od prethodnika Kurtija, Hoti nije hapšen zbog političkih aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.