U trendu

Izložba u Državnom arhivu Srbije povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana

Izložba „Kraljevina Srbija i Japan“ danas je otvorena u Državnom arhivu Srbije povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Izložena su dokumenta o početku i razvoju odnosa Srbije i Japana, počev od razmene prvih pisama japanskog cara – Meidjija i srpskog kralja Milana Obrenovića 1882. godine.

Izložba prikazuje i posetu člana japanske carske porodice Jorihita Komacua Beogradu 1894. godine, a izložena su i originalna dokumenta o humanitarnoj pomoći koju je Japan uputio Srbiji od 1914. do 1918. godine.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić je kazao da se čuvaju mnoga dokumenta koja potvrdjuju saradnju dve zemlje, medju kojima je i brodska otpremnica kojom je iz Japana upućena pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Na otvaranju izložbe je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da Srbija i Japan od uspostavljanja diplomatskih odnosa pre 140 godina, „u kontinuitetu imaju dobru saradnju“ koja se ogleda i u tome što su narodi dve zemlje bili podrška jedni drugima u teškim trenucima.

Dačić je rekao i da Srbija i Japan gaje „veliko medjusobno poštovanje“, da su japanske investicije dobrodošle u Srbiji, i da je izuzetno važno da se ta saradnja nastavi.

Po njegovim rečima, pomoć Japana Srbiji donacijama iznosi 510 miliona evra, da gradjani Beograda prepoznaju žute autobuse u gradskom prevozu, koji su poklon te zemlje.

Savetnik u ambasadi Japana Tecuja Cubata je rekao da se kroz istoriju prijateljstvo Japana i Srbije učvršćivalo, ne samo na diplomatskom planu već i na svakom drugom.

Povodom otvaranja izložbe predstavljena je knjiga „Otadžbina iz Japana. Životnom stazom rodoljuba Dušana Todorovića“. Autor Bora Majdanac je opisao život u Tokiju srpskog profesora koji je, kako je istakao, bio „jedan od ključnih aktera u organizovanju i upućivanju japanske humanitarne pomoći Srbiji tokom Prvog svetskog rata“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.