Izvori EU:Makron i Vučić da kažu koji su inovativni predlozi za Kosovo

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i šef francuske države Emanuel Makron su ti koji treba da objasne koje „inovativne zamisli“ i predloge vide za rešenje kosovskog „Gordijevog čvora“, a Evropska unija kao posrednik u dijalogu Beograd-Priština za suštinski cilj ima „normalizaciju odnosa dve strane, što niko neće moći da zaobidje“, rečeno je agenciji Beta u sedištu EU u Briselu.

„Takodje na kraju mora da dodje do priznavanja jer bez toga ni Srbija, ni Kosovo ne mogu ući u EU“, rekli su Beti upućeni zvaničnici u sedištu EU, na molbu da se osvrnu na izjavu Vučića u ponedeljak u Parizu da je spreman da sasluša „inovativne ideje“ Makrona kako bi se došlo do kompromisnog rešenja za Kosovo, kao i poruku francuskog predsednika da je „spreman da podrži neka nova rešenja“ koje je iznosio srpski predsednik.

Francuski predsednik je istakao da je s Vučićem „razgovarao u punom poverenju“, uključujući „rizike kojima se on s tim u vezi ispostavio, predlažući u više navrata neka nova rešenja“ . „Ja sam spreman da mu se u tome pridružim“, naveo je Makron.

Izvori EU su Beti istakli da „to što može biti ‘inovativno’ jeste pristup i način, put koji vodi do završetka gradjevine tog procesa, ali to je ipak okvir, zidovi, ne ono suštinsko“.

„A kad je reč o inovativnim rešenjima, o tome treba pitati francuskog i srpskog predsednika da kažu šta pod time podrazumevaju“, naglasili su izvori u Briselu.

„Jedino rešenje jeste“, predočili su, „normalizacija odnosa i niko to ne može izbeći, kao i konačno priznavanje koje će se dogoditi, jer bez toga ni Srbija, ni Kosovo neće biti u stanju da se pridruže EU“.

Upućeni zvaničnici u EU su želeli da podvuku da „Francuska stalno daje podršku“ delovanju specijalnog izaslanika Unije u Dijalogu Miroslavu Lajčaku, „a Pariz je to samo ponovio, kao što i Nemačka i druge članice Unije sve pružaju snažnu podršku Lajčaku“.

„To je podrška“, kako su objasnili, „Lajčakovoj misiji, njegovom delanju i svemu što on čini da unapredi Dijalog“.

Francuski predsednik je istakao „punu podršku“ Lajčaku, dodavši da će „ostati uz nemačku kancelarku Angelu Merkel koja je i lično angažovana u tome“ (rešavanju odnosa Beograd-Priština).

Makron je dodao da će o tome razgovarati i s budućim premijerom Kosova posle tamošnjih izbora.

Šef francuske države je stavio do znanja da je s Vučićem u ponedeljak imao „višestruki dijalog od poverenja“, podvukavši da su za odnose Beograd-Priština „jedina rešenja koja su naravno prihvaćena i priznata od obe strane i što će omogućiti da se konačno reši ovo pitanje u srcu Evrope“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.