Janković: Bez napretka u medijskoj sferi, sprečeni nezakoniti otkazi u MUP-u

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković izjavio je danas da u 2016. nije ostvaren napredak u medijskog sferi, a da je rad zaštitnika obeležio slučaj tzv. analize rizika u Ministartsvu unutrašnjih poslova, kojim je sprečeno da 1.500 radnika ostane bez posla.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja i medija, nije došlo do značajnih pomaka na bolje u odnosu na prethodni izveštajni period, rekao je agenciji Beta Janković koji je danas predao Skupštini Srbije izveštaj za 2016. godinu.

Janković je kao jedan od indiktivnih slučajeva u obasti medija izdvoji slučaj TV Apatin.

Ta TV je objavila snimke na kojima se vidi da je otet jedan odbornik, a epilog objavljivanja takvih snimaka jeste da je uskraćeno finansiranje te stanice, da je velik broj članova redakcije raskinuo radni odnos i da je ta televizija pred gašenjem, rekao je Janković.

Janković je rekao da je sa stanovišta zaštitnika više dogadjaja obeležilo 2016. godinu, medju kojima je najpoznatija Savamala, ali je izdvojio slučaj tzv. analize rizika u kojem je bilo pokušano da u MUP-u otkaze dobije više od 1.500 policijskih službenika na način koji nije utemeljen u zakonu.

„Pravovremenom reakcijom zaštitnika, to je osujećeno i radnici koji su bili prebačeni na očigledno nepotrebna radna mesta izmenom sistematizacije vraćeni su na posao“, rekao je Janković.

On je kazao da izveštaj ombudsmana za 2016. godinu „nije kraći od prethodnog“, što, kako je rekao, može ukazivati na stepen povreda prava gradjana koje su načinjene neadekvatnim postupanjem organa uprave.

„Bili smo suočeni sa izazovom koji se sastojao u tome da je zaštitnik gradjana koji je rukovodio ovom institucijom 10 godina podneo ostavku februara ove godine“, rekao je Janković.

Po njegovim rečima, zaštitnik gradjana postao je tokom prethodnih 10 godina „institucija u koju gradjani imaju poverenja i jedan od najznačajnijih jemaca zaštite ljudskih prava“.

„Poverenje gradjana iskazano je kroz činjenicu da se u prethodnih 10 godina zaštitniku obratilo oko 150.000 gradjana, u 2016. oko 20.000 gradjana“, naveo je Janković.

On je dodao i da je tokom sačinjavanja izveštaja postojala „odredjena neprijatnost“ što Skupština, uprkos obavezi koja proističe iz njenog poslovnika, do sada nije razmatrala dva prethodna izveštaja.

„Očekujemo u narednom periodu da će danas dostavljeni izveštaj Narodna skupština razmatrati ne samo u okviru svojih odbora, već i u plenumu pred očima javnosti“, kazao je vršilac dužnosti ombudsmana.

Janković je rekao da je tokom 2016. bilo brojnih osporavanja postignuća rada zaštitnika, što je bilo izraženo kroz medijsku kampanju u kojoj su učestvovali najviši državni funkcioneri.

„Moram da ukažem i na to da su državni službenici i rukovodioci institucija pokazali visok stepen svesti i da uprkos jednom lošem okruženju u kojem smo živeli i radili tokom 2016. da je saradnja tih državnih službenika sa zaštitnikom bila jako dobra“, rekao je Janković.

On je rekao da je to na kraju rezultiralo poprilično ohrabrujućim podatkom da je više od 80 odsto preporuka zaštitnika izvršeno i ispunjeno onako kako je zaštitnik gradjana rekao da to treba da se uradi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.