U trendu

Janković: Gradonačelnik Subotice je prava slika nasilne vlasti u Srbiji

Lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković zahtevao je danas da gradonačelnik Subotice Bogdan Laban iz Srpske napredne stranke podnese ostavku i ocenio da su pretnje i nasilje koje je je Laban ispoljio prema asistentu na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu Vladimiru Polovini prava slika nasilne vlasti u Srbiji.

„Laban je prava slika vlasti u Subotici i vlasti u Srbiji, ali nije prava slika gradjana Subotice i Srbije. Čovek koji je pretučen je član SNS-a. Kako li se onda ponašaju prema opoziciji, ako se tako ponašaju prema svojim članovima? Mi više nemamo politiku, mi imamo nasilje, a gradjani treba da kažu ‘ne’ vlastima koje svoju vladavinu zasnivaju na nasilju“, rekao je Janković na konferenciji za novinare u Subotici.

Gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a Bogdan Laban potvrdio je danas da je pretio Vladimiru Polovini da će mu „iščupati grkljan“, ali je demantovao optužbe da je tog čoveka i šamarao, i izvinio se zbog „neprimerenog“ rečnika koji je koristio.

Laban i Polovina sastali su se u subotu u jednom subotičkom hotelu, navodno zbog plakata izlepljenih po celoj Subotici na kojima je pisalo „Bogdane, Bog je ljut“. Postoji i audio snimak na kojem se čuje kako Laban preti Polovini i verbalno ga vredja, kao i zvuci koji podsećaju na šamaranje.

Saša Janković je poručio gradjanima da ne treba da dozvole da žive u strahu i da niko ne sme da bude žrtva.

„Pretpostavljam da ovakvih snimaka ima još mnogo u Srbiji, ali se ljudi plaše da ih dostavljaju. Koliko god se plaše gradjani, biće još više napadani“, kazao je Janković.

Bivši gradonačelnik Subotice i jedan od lidera Madjarskog pokreta Jene Maglai na istoj konferenciji za novinare zatražio je smenu gradonačelnika i rekao da se nikada u poslednjih 50 godina nije desilo da je neki gradonačelnik imao ovakav rečnik u Subotici.

„Osramotio je sebe, stranku i celu Suboticu. Sada se vidi pravo lice gradonačelnika, kao i ko vlada gradom, u ogoljenom obliku. Ukoliko Laban smatra da će se jednim izvinjenjem cela stvar rešiti onda se vara, Insistiraćemo na njegovoj smeni“, rekao je Maglai.

Pozvao je opoziciju u Subotici da prestane da ćuti i optužio pojedine od njih da „šuruju i trguju“ sa SNS-om.

„Pojedini odbornici iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke godinu i po dana nisu izašli za govornicu“, naveo je Maglai.

Pozvao je koalicionog partnera SNS-a – Savez vojvodjanskih Madjara (SVM), da podnese zahtev za smenu gradonačelnika i dodao da nije dovoljno da se SVM samo distancira od njegovih postupaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.