Janković: Srbija zvanično s najvećim jazom između siromašnih i bogatih

Saša Janković, kandidat za predsednika Srbije rekao je večeras u Zrenjaninu tokom susreta s bivšim radnicima propalih preduzeća, da takvih problema ima u celoj zemlji, i da je Srbija zvanično zemlja s najvećim jazom između siromašnih i bogatih u Evropi.

Jankovićje u razgovoru ispred Zrenjaninske pivare, u kojoj godinama nema proizvodnje, rekao da „nema mesta, ni grada, ni sela koje nije poniženo“.

Ukazao je da je danas u pogonima „Goše“ u Smederevskoj Palanci radnik izvršio samoubistvo, jer nije imao sto dinara za prevoz, nije imao za lekove, a bio je bolestan, kao i da radnicima tog preduzeća četiri-pet godina nisu uplaćivali doprinose i platu od po nekoliko hiljada dinara.

„Nema više gde da se pobegne. Ne možete vi sada da kažete ovde u Zrenjaninu je sve mrtvo, OK, idem u Kikindu, a u Kikindi je sve mrtvo, idem u Novi Pazar, nema više nigde. Ili ćemo staviti tačku na to i reći dosta je, više ne može, ili nas uskoro neće biti“, rekao je Janković.

On je naglasio da je solidarnost jedino što može da pomogne, i da su radnici najobespravljeniji, da srednje klase više nema, a Srbija je u Evropi, zvanično, zemlja s najvećim jazom između siromašnih i bogatih.

„Mi smo viđeni kao najamna radna snaga za neke strane firme u kojima ćemo biti robovi u sospstvenoj zemlji i nije to pitanje samo Zrenjaninske pivare ili Industrije mesa, dakle, šta god, taj lažni put ka Evropi se svodi na to da neke firme iz sveta oni dovode kao strane investicije, a u stvari iznajme nas, daju ono što još možemo, da li zemlju, stoku. Bićemo na svom tuđinci“, rekao je Saša Janković.

„Ili ćemo svi kopati po kontejnerima, ili će jedan promil nas voziti BMW. Bojim se da je mnogo veća šansa da ćemo biti oni kod kontejnera. Hajde da napravimo bilo kakav red u ovoj zemlji“, pozvao je Janković.

Obraćajući se bivšim radnicima propalih preduzeća u Zrenjaninu, rekao je da ne može da im obeća da će doći neko iz Brisela da im to reši, ili da će nemačka kancelarka Angela Merkel reći Aleksandru Vučiću da „ne može više ovako“, jer, ukazao je, „oni vide da ovo funkcioniše, a može im se, jer, mi stojimo i ćutimo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.