Javne ličnosti traže da zahtevi protesta budu sabrani u zahtev za ostavku Vučića

Grupa javnih ličnosti pozvala je građane na večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu i zatražila da dosadašnji zahtevi protesta budu „sabrani“ u zahtev za ostavku predsednika Aleksandra Vučića.

Proglas su potpisali i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, novinar Mihailo Medenica, naučni savetnik Dragan Petrović, profesor Ratko Ristić, urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović, bivši predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović i teolog i vođa zvanično zabranjenog pokreta Obraz, Mladen Obradović.

Oni su u javnom proglasu pozvali građane da „još jednom pokažu da se ne mire sa bezakonjem, pljačkom, izdajom, razaranjem porodice, urušavanjem prosvete i sveukupnim naopakim stanjem u državi do kojeg nas je dovela vlast Aleksandra Vučića“.

„Vučićev režim gazi Ustav Srbije, otuđuje Kosovo i Metohiju, organizuje miting za sopstvenu promociju istog dana kada … (pogrdan naziv za Albance), otimaju srpske opštine na severu Kosova, otvoreno se hvali nezakonitim postupcima poput rušenja u Savamali, rasprodaje prirodna bogatstva naše zemlje i pojačava medijsku kampanju mržnje i razvrata. Izaći na miran, zakonit protest protiv te i takve vlasti — čin je patriotizma i građanske odgovornosti“, naveli su u proglasu.

Pozvali su građane da ne dozvole bilo kakvu zloupotrebu „opravdanog narodnog nezadovoljstva od strane onih koji bi samo da zamene nosioce vlasti, a da zadrže njihovu politiku rastakanja države i ispunjavanja naloga stranih ambasadora“.

„Neprihvatljiv je svaki pokušaj gušenja protesta putem dezorganizacije masovnih narodnih šetnji. Nedopustivo je obesmišljavanje narodnih zahteva pristajanjem na zakulisne igre sa režimom, po nalogu prekookeanskih ‘dušebrižnika’, čiji najvredniji i najisplativiji projekat u Srbiji je upravo Aleksandar Vučić“, piše u proglasu javnih ličnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.