U trendu

Jedan od pet miliona: Kobre prekršile Pravilnik o ovlašćenjima, podneli smo krivičnu prijavu

Jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Srdjan Marković izjavio je danas da su pripadnici Vojske Srbije tokom protesta u subotu prekršili Pravnilik o vojnim ovlašćenjima Vojne policije i dodao da je protiv N.N. lica podneo krivičnu prijavu zbog sprečavanja skupa i nasilničkog ponašanja.

„Pravilnik je prekršen na više mesta. Vojna policija nema nikakva ovlašćenja na javnom prostoru za koji je policija zadužena, njihova nadležnost je ulaz u zgradu i sama zgrada. Kada su izleteli iz zgrade, oni okupljene nisu upozorili i nisu se predstavili kako je Pravilnikom propisano“, izjavio je Marković na konferenciji za novinare ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Beogradu.

Marković je ocenio da bi bilo opravdanja za primenu sile „samo ukoliko se opirao“, a da primena prekomerne upotrebe sile nije ni po jednom pravilu.

Ocenio je da je Vojna policija zluopotrebljena što može biti indikator za to šta se sve dešava u drugim institucijama.

Predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ su uredncima i zapolesnima u Radio-televiziji Srbije uručili CD sa snimcima incidenta u subotu ispred Predsedništva Srbije u Beogradu gde su Markovića tukli pripadnici jedinice „Kobre“ .

„Snimke predajemo zbog toga što na RTS-u nismo mogli da vidimo drugačije mišljenje, već samo monolog Aleksandra Vučića, a nas niko nije pozvao da kažemo svoje mišljenje i kažemo šta se dogodilo. Mi smo prvi gradjani Srbije koje je vojska tukla posle demonstracija u Beogradu 9. marta 1991. godine“, rekao je on.

Marković je kazao da ne zna zbog čega se RTS nije obratio drugoj strani, ali da je uveren postoje ljudi u toj televiziji koji će se ozbiljno pozabaviti materijalom koji im je uručen, i na „objektivan način izvestiti šta se dogodilo, ako ne danas, onda sutra kada RTS ne bude više PR služba Srpske napredne stranke“.

Marković je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbija šale o tom incidentu, a da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pušta montirane snimke kojima žele da njega, Markovića, predstavi kao nasilnika.

„On je pokazivao snimak prebijanja demonstranata u drugim zemljama, valjda priželjukujući da se to dešava i na našim ulicama. Oni, izgleda, pozivaju policiju da prebija gradjane koji osam meseci protestuju. Je l’ to vaša policija, Vesiću?“, upitao je Marković.

Marković je pitao da li izjava Vučića da su predstavnici protesta „Jedan od pet miliona“ „saučesnici“ u ubistvu Ranka Panića tokom protesta 2008, upitao da li su njihovi životi ogroženi zbog toga.

„Moje prijatelje i mene svakodnevno već prate, a mene su tukli pred kamerama na ulici, zamislite kako bi to izgledalo noću negdu u nekom mraku ili u blizini naših kuća. Da li mi, predsedniče, treba da se plašimo za svoj život“, upitao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.