U trendu

Jednokratna pomoć za prosvetare uvredljiva

Poslanici Skupštine Srbije danas nisu razmatrali Predlog dopuna Zakona o budžetu, jer ministar finansija Dušan Vujović zbog obaveza u pregovorima sa Medjunarodnim monetarnim fondom nije uspeo da dodje u parlament i obrazloži predlog da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama jednokratno isplati 6.000 dinara.

Skupština će nastaviti rad u četvrtak, 12. novembra.

Umesto za govornicom poslanici su se o predlogu dopune Zakona o budžetu izjasnili u skupštinskom holu, gde su novinarima poslanici vladajuće koalicije rekli da je jednokratna pomoć prosvetnim radnicima od 6.000 dinara mala, ali u skladu sa ekonomskim mogućnostima i budžetom, a poslanici opozicije da je taj iznos uvreda za prosvetare.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Djukanović je uoči početka skupštinske rasprave rekao da je 6.000 dinara malo, ali je u skladu sa mogućnostima.

„Ovo je početak, i sam premijer Aleksandar Vučich je rekao da ćemo najviše ulagati u obrazovanje. Ta suma jeste mala. Ako mene pitate za prosvetne radnike je malo i 60.000 dinara, ali je ovo u skladu sa mogućnostima“, rekao je Djukanović.

Socijalista Djordje Milićević rekao je da je suma od 6.000 dinara trenutna podrška prosvetnim radnicima.

“Verujemo i ubedjeni smo da ćemo na osnovu pozitivnih pokazatelja u budžetu ovo pitanje u budućem periodu moći da rešimo na kvalitetniji način“, rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, ovo je odgovoran predlog koji je u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje.

Demokrate, pak, smatraju da je ta suma uvredljiva za prosvetne radnike, sa čime se složio i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov ukazala je i da je nepoznanica i koliko će prosvetnih radnika dobiti tu, kako je navela, „bednu“ pomoć.

„Na pitanje zbog čega je pomoć samo 6.000 dinara i gde se dala ona prosečna plata kao pomoć koju je vlada obećavala u vreme štrajka, dat nam je odgovor da je pomoć od 6.000 dinara u skladu sa mogućnostima budžeta i stanjem u javnim finansijama“, rekla je Aleksandra Jerkov.

Veselinović je rekao da je pomoć od 6.000 dinara nedopustivo mala.

On je najavio da će amandmanom tražiti da se prosvetnim radnicima i svima ostalima kojima su plate oduzete retroaktivno vrate, osim članovima Vlade, zaposlenim u agencijama i javnim preduzećima koji posluju sa gubitkom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.