U trendu

Jeremić: Ako narod na referendumu odbaci plan za nezavisnost Kosova, neće biti sankcija ni …

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da odbacivanje evropskog plana za Kosovo i Metohiju na referendumu ne bi izazvalo ni ekonomske sankcije niti političku izolaciju Srbije, koje je nazvao „pretnjom praznom puškom“.

Jeremić je za televiziju N1 ocenio da „niko iz Evrope ne bi mogao da ospori volju građana Srbije, jer je referendum tekovina savremene evropske demokratije“.  

„Referendum je jedini izvodljiv, nenasilan, civilizovan, legalan i legitiman način da se odbaci praktično priznavanje Kosova, na koje se u Briselu i Ohridu usmeno obavezao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ne slažem se sa onima koji bi da prevrću stolove i ruše figure na tabli, to nije put“, rekao je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je kazao da čak i strane diplomate govore da se nikakve sankcije ne razmatraju i da to nije tema, već da o tome jedino govori Vučić.

„Nije valjda da mu verujete“, upitao je Jeremić.

Ocenio je da zapadnim kompanijama ne odgovara da odu iz Srbije, jer im kako je rekao, vlast daje velike subvencije i one dobro zarađuju u Srbiji.

„Otrežnjujuća statistika govori da se iz Rusije od početka rata u Ukrajini od svih kompanija iz država članica EU i G7 povuklo svega 8,5 odsto njih, to jest da je više od 90 odsto ostalo da posluje u Rusiji. Ako se iz Rusije, sa kojom je Zapad praktično u ratu, nije povuklo više od 90 odsto kompanija, zar očekujete da će neko da se povuče iz Srbije“, rekao je Jeremić.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije podsetio je da je 2007. godine Beograd bio suočen sa Išingerovim planom, za koji je naveo da je „gotovo u zarez isti kao i sadašnji francusko-nemački plan“, i da su i tada bile „pretnje po medijima o sankcijama i izolaciji“, ali da je tadašnja vlast odbila predlog.

„Tada su okolnosti bile još teže nego danas, ali nakon što smo odbili Išingerov plan Srbija je uprkos tome postala kandidat za članstvo u EU, ukinute su nam vize i započeli su pristupni pregovori“, rekao je Jeremić.

Upitan o tvrdnjama da nije moguće organizovati referendum o evropskom planu za Kosovo, jer zakoni Srbije ne dozvoljavaju referendum o međunarodnim sporazumima, Jeremić je odgovorio da „francusko-nemački“ plan još uvek nije međunarodni sporazum.

„Nije reč o međunarodnom sporazumu, jer ako Srbija smatra da je Kosovo i Metohija njen sastavni deo, što piše u Ustavu, onda sporazum Beograda i Prištine ne može biti međunarodni. Postoji, međutim, opasnost da on postane međunarodni ukoliko krene da bude sprovođen u delo i to moramo sprečiti“, rekao je Jeremić.

Dodao je da „još nije kasno da se podigne rampa“ na sprovođenje sporazuma i da je referendum najbolji način da se to uradi.

„Ne tražimo od građana da uzmu oružje u ruke niti da se tuku sa policijom niti bilo šta slično, nego samo da potpišu za referendum. Odbijam da poverujem da smo mi generacija koja će sedeti skrštenih ruku dok jedan čovek u njeno ime zarad opstanka na vlasti krčmi njeno istorijsko nasleđe i odseca koren ovog naroda. Vučić to radi i ne pita nikoga“, rekao je Jeremić.

Upitan o izbacivanju Telekoma Srbija iz izveštaja Evropskog parlamenta, Jeremić je odgovorio da će, ako sporazum o Kosovu bude primenjen, takvih slučajeva biti još više.

„Vučić će kao garant sprovođenja sporazuma dobiti još jaču podršku Zapada, čiji će predstavnici sve više biti gluvi i nemi za Telekom, kopanje litijuma, privatizaciju EPS-a, gušenje medija, gaženje demokratije i ljudskih sloboda“, naveo je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar