Jeremić: Ako Vučić podnese izveštaj, NS možda spremna da učestvuje na sednici

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je ta stranka spremna da razmotri mogućnost učestvovanja na sednici Skupštine Srbije o Kosovu, zakazanoj za 27. maj, pod uslovom da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić unapred podnese izveštaj o svim dosadašnjim pregovorima, kao i predlog platforme za buduće angažovanje.

„Predsedništvo Narodne stranke je danas, na moj predlog, jednoglasno usvojilo tu odluku. Pitanje Kosova je za Narodnu stranku, kao državotvornu stranku, jedno od najvažnijih državnih pitanja i od svog osnivanja se zalažemo da se o tome otvoreno razgovara u Skupštini Srbije“, rekao je Jeremić novinarima u „Slobodnoj zoni“ kod Predsedništva Srbije, gde je Narodna stranka danas preuzela dežurstvo.

Jeremić je precizirao da je uslov da Narodna stranka razmotri učestvovanje na sednici parlamenta o Kosovu da Vučić unapred podnese pismeni izveštaj o dosadašnjem toku pregovora, koje je vodio, ne samo u Briselu, nego i o svim drugim sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i drugim zvaničicima, kao i predlog platforme za buduće angažovanje po pitanju Kosova.

„Taj materijal je neophodan da bi se poslanici pripremili. Ako želimo da bude vodjena ozbiljna rasprava o Kosovu o onome što se dešavalo, kao i o onome što bi moglo da bude pred nama, narodni poslanici bi morali da za to budu adekvatno pripremljeni“, naveo je Jeremić.

Jeremić je istakao da Narodna stranka „neće učestvovati u fingiranju rasprave, niti će biti deo dekora“.

Upitan do kada bi izveštaj i platforma trebalo da budu dostavljeni da bi Narodna stranka odlučila o eventualnom učešću na skupštinskoj sednici, Jeremić je odgovorio da „ne bi trebalo terati mak na konac“, ali da ne bi bilo prirodno da izveštaj poslanicima bude dostavljen 27. maja ujutru.

„Neću da licitiram terminima, 48 ili 96 sati, ali će biti potrebno neko vreme da se upoznamo sa tim materijalom, ukoliko vlast uopšte ima nameru da ga smisleno predstavi. Ako će to biti samo još jedan rijaliti šou u kojem će se voditi monolog, kao i o svemu ostalom u državi, onda nismo spremni da učestvujemo“, rekao je Jeremić.

Narodna stranka danas je preuzela dežurstvo u „Slobodnoj zoni“, a povodom večerašnje Noći muzeja, priredila je izložbu „Muzej naprednjačkog realizma“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.