U trendu

Jeremić: Da li je Milenijum tim dobio 75 miliona evra iz budžeta za 15 minuta?

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić pozvao je danas Vladu Srbije i „Srbijagas“ da odgovore zašto je „dodela izgradnje magistralnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica izvedena u tajnosti i bez tendera“ i „da li je kompanija ‘Milenijum tim’ dobila taj posao vredan 75 miliona evra u pregovorima koji su trajali svega 15 minuta?“.

„‘Srbijagas’ je posao procenio na 75 miliona evra, a ‘Milenijum tim’ je dostavio ponudu od 74.946.000 evra, što je za samo 0,1 odsto manje. Ponuda ’Milenijum tima’ je toliko savršena, da deluje kao da je ta kompanija unapred znala na koliko je Srbijagas procenio posao“, rekao je Jeremić novinarima ispred sedišta kompanije „Milenijum tim“ u Beogradu, prenela je NS.

“ ‘Srbijagas’ je pozvao samo šest kompanija da 14. juna u 11.30 iznesu ponude i da se obavi direktno pregovaranje o tome ko će dobiti posao, a postupak pregovaranja o poslu od 75 miliona evra okončan je u 11.45″, rekao je Jeremić i dodao da je ostalih pet ponudjača ponudilo cene od 79 do 93 miliona evra.

Po njegovim rečima, za taj posao nije bilo tendera jer je Vlada Srbije 8. aprila donela zaključak koji nije na Vladinom internet sajtu, niti u Službenom glasniku.

„Zašto je dokument Vlade Srbije 312-3229/2021/1 od 8. aprila 2021. godine nedostupan javnosti? Da li je to državna tajna i da li za gradjane treba da bude tajna kako se postupa u izgradnji gasovoda?“, pitao je Jeremić.

Jeremić je pitao i zašto je samo šest ponudjača pozvano da učestvuje u procesu pregovaranja, i ko je i na osnovu kojeg kriterijuma odredio samo šest pregovarača.

„Zašto za izgradnju gasovoda u Srbiji nema tendera? Zašto da se dodeljuje posao pod plaštom tajne i daleko od javnosti? Ko je napravio procenu da će ovaj posao vredeti 75 miliona evra? Kako je moguće da je neko ko ne bi trebalo da zna na koliko je procenjen posao, dostavi ponudu koja se poklapa u 0,1 odsto sa procenjenom vrednošću“, upitao je Jeremić.

„Zašto pregovori o 75 miliona evra traju 15 minuta i ko je dobio posao, da li je to ‘Milenijum tim’ i da li je tokom pregovora koji su trajali 15 minuta postavljeno pitanje toj kompaniji o njihovom dosadašnjem radu u gasifikaciji, jer gotovo nijedan posao gasifikacije u Srbiji nije završila na vreme, a dobila je mnogo takvih poslova širom države?“, pitao je Jeremić.

Jeremić je pitao i „ko i zbog čega stoji iza kompanije ‘Milenijum tim’ „.

„Kompanija ‘Milenijum tim’ i svi koji su sa njom u kombinaciji oštetili budžet Srbije će krivično odgovarati, a vlasnici ‘Milenijum tima’ Stojan Vujko i Ivan Bošnjak biće oduzeta celokupna imovina. To mi garantujemo“, rekao je Jeremić.

Potpredsednik NS Miroslav Aleksić najavio je da će ta stranka, ako posao gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica dobije „Milenijum tim“, podneti krivične prijave protiv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministarke energetike Zorane Mihajlović i vlasnika „Milenijim tima“ Bošnjaka i Vujka, jer „na koruptivan način izvlače novac građana iz budžeta“, prenela je NS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.