Jeremić (Narodna stranka): Srpska diplomatija je ponižena

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da je srpska diplomatija ponižena odustajanjem vrha vlasti od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića, nakon što je Podgorica proterala srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

„Odluku o odustajanju od proterivanja crnogorskog ambasadora doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je time teško ponizio srpsku diplomatiju i novog ministra spoljnih poslova Nikolu Selakovića, na samom početku njegovog mandata. On je još jednom pokazao da u Srbiji ne postoje institucije, već da je važna samo volja faraona“, rekao je Jeremić, a Narodna stranka prenela u saopštenju.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova, rekao je za televiziju Nova S da je reciprocitet u uskraćivanju gostoprimstva bila mera koja je morala biti preduzeta po svim diplomatskim uzusima i potez koji bi svaka država učinila u sličnoj situaciji.

On je dodao da Srbija njenim povlačenjem nije ništa dobila na medjunarodnoj sceni.

„Time što je pohvalio potez Srbije i apelovao na Crnu Goru da učini isto, komesar EU za susedsku politiku Oliver Varheji samo je pokazao šta misli o nama – da smo banana države. Da je bilo kojoj evropskoj zemlji predložio nešto slično, bio bi smenjen sa mesta komesara u roku od nedelju dana“, rekao je Jeremić.

On je, povodom izostanka dogovora Narodne stranke i Stranke slobode i pravde (SSP) o formiranju zajedničke odborničke grupe u Skupštini Beograda, rekao da je „do razlaza došlo po vrednosnim pitanjima“.

„Mi smo, i posle neprijatnog iskustva pokušaja preletanja Nikole Jovanovića iz Narodne stranke u SSP, pružili (lideru SSP) Djilasu ruku saradnje i ponudili formiranje zajedničke odborničke grupe, ali smo insistirali da se na papir stave principi kojima se garantuje da u budućnosti neće biti zloupotreba, otimanja odbornika i podrivanja partnerskih organizacija, pošto je toga u Savezu za Srbiju bilo“, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da ti principi očigledno nisu bili prihvatljivi za Djilasa i da su oni odlučili da formiraju sopstvenu odborničku grupu SSP.

„Hteli smo da sprečimo neki ponovni pokušaj preletanja, poput onog Nikole Jovanovića u SSP, koji je privremeno suspendovan zbog njegovog rasističkog ispada i protivljenja Marinike Tepić da predje preko toga“, rekao je Jeremić.

Kako je naveo, Narodna stranka se zalaže za saradnju opozicionih stranaka u ostvarivanju boljih izbornih uslova, ali i da u toj saradnji nema mesta za one koji su izašli na izbore 21. juna.

„U tom procesu otvoreni smo za saradnju sa SSP i drugima koji su bojkotovali lažne izbore, ali ne i sa Zavetnicima, PSG, Levijatanom, DSS i njima sličnim. Oni koji su učestvovali na Vučićevim izborima su pokazali da su im i tada uslovi bili dovoljno dobri. Na njihovu žalost, nisu uspeli da predju cenzus, a da jesu, bili bi danas kao Aleksandar Šapić i Gordana Čomić“, rekao je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je, povodom najava dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, rekao da se taj dijalog mora odvijati uz posredovanje Evropske unije.

„Dok ne bude Evropljana, neće biti ni dijaloga. Verujem da će oni uskoro doći u Beograd“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.