U trendu

Jeremić: Nema poštenih izbora dok ne pokažemo da ne pristajemo na lažne

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da vlast neće dati poštene izbore dok opozicija i gradjani ne pokažu da imaju spremnosti i snage da pokažu kako ne pristaju na lažne izbore.

„Neće biti uslova za fer i poštene izbore na proleće 2020. godine. Vlast će se držati čvrsto i zubima i noktima i neće obezbediti uslove za demokratske izbore, sve dok ne bude morala. Jedini način da ih nateramo da nam daju te uslove jeste da pod znak pitanja dovedemo njihovu dugoročnu održivost i legitimitet“, rekao je Jeremić na tribini lista „Danas“, održanoj na Sajmu knjiga.

Jeremić je istakao da smenjivanje sa vlasti predsednika Srbije i SNS-a nije u interesu bilo koga osim u interesu gradjana Srbije, a da predstavnike medjunarodne zajednice „ovog trenutka jedino uznemirava“ mogućnost da ne budu legitimne odluke institucija koje će biti izabrane posle izbora koje će opozicija bojkotovati.

„Medjunarodnoj zajednici, pre svega Evropskoj uniji, ovog trenutka nije u interesu da Vučić ode sa vlasti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su u Srbiji krenula dva voza, jedan u kojem su oni koji će bojkotovati izbore, i drugi u kojem su oni koji će na njima učestvovati, i dodao da se njihove putanja do izbora neće preseći, te da zato više ne vredi raspravljati se i ubedjivati da li je odluka o bojkotu dobra ili nije.

„To će biti sudar dva sistema vrednosti, dva moralna sistema. U vozu koji ide na izbore su Vučić, Dačić, Željko Mitrović, Sarapa, Jutka… Mi nećemo u taj voz i krenuli smo putem bojkota“, kazao je Jeremić.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da bi opozicija trebalo da izadje na izbore u dve kolone, evrofanatičnoj i evroskeptičnoj, i na izborima osvoji osvoji pet velikih gradova i pet značajnih beogradskih opština, kao 1997. godine, a da potom sa tom infrastrukturom iznudi vanredne predsedničke izbore 2021. god.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.