U trendu

Jeremić: Nema svrhe pregovarati o izborima, Vučić u Americi zbog bojkota opozicije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se pokazalo da nema svrhe, a više ni vremena da se sa vlastima pregovara o izborima na proleće 2020. jer su se vlasti opredelile da izbori „ne budu održani pod regularnim okolnostima i time preuzele odgovornost  za sve posledice takve odluke“.

„Drastičnim medijskim zloupotrebama i funkcionerskom kampanjom do sada nezabeleženog intenziteta u toku samog trajanja razgovora na Fakultetu političkih nauka, Vučić je jasno pokazao svoje namere. Verovatnoća da će se situacija bitno promeniti u septembru nije veća od toga da Zemlju pogodi asteroid“, rekao je Jeremić za današnje izdanje lista Danas.

Prema njegovim rečima,  ta stranka će kroz aktivnu kampanju pokazati da bojkot nije bežanje od borbe, već naprotiv – „najiskreniji vid borbe za dobrobit gradjana“.

On je rekao i da je „stepen kriminalizacije i pritisaka na severu Kosova i u enklavama u kojima na jugu pokrajine žive Srbi još veći nego u ostatku Srbije“.

„Naši sunarodnici su tamo još ugroženiji i imaju još manje prava da slobodno izražavju svoju volju. Zbog toga će Narodna stranka bojkotovati  predstojeće izbore na Kosovu i Metohiji, jer ne želimo da tom nasilju pružimo legitimitet“, rekao je Jeremić.

Govoreći o boravku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Americi, Jeremić je rekao da je „glavni cilj Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom bio da predupredi ili ublaži negativan odnos američke administracije prema činjenici da živimo u diktaturi i da će se izbori na proleće održati pod neregularnim okolnostima“.

„Da bi to postigao, ponudio je da u bliskoj budućnosti potpiše sveobuhvatni sporazum sa Prištinom, a on, sudeći po zvaničnom saopštenju Stejt departmenta, podrazumeva uzajamno priznanje Srbije i Kosova“, rekao je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.