Jeremić: Ocena o genocidu u Srebrenici kontroverzna

Predsednik Narodne stranke Vuk Jermić rekao je da je odluka kojom je Medjunarodni sud pravde odredio masakr u Srebrenici kao genocid „jedna od najkontroverznijih“ i da u Srbiji o toj temi traje žestoka debata i to sa veoma dobrim razlogom.

„Srbi su u Drugom svetskom ratu bili žrtve brutalnog genocida koji je sprovodila marionetska nacistička Nezavisna Država Hrvatska. Mi smo zato veoma osetljivi kada neko pomene genocid“, rekao je Jeremić u onlajn diskusiji „U ime pravde“, koju je organizovao Centar za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Nišu.

Jeremić je, kao je preneo CIRSD, naveo da je kao predsednik Generalne skupštine UN 2012. godine u tom telu pokrenuo debatu o ulozi medjunarodnog krivičnog prava u pomirenju naroda i da je taj potez tada smatran veoma kontroverznim.

Kako je naveo, trpeo je jake pritiske, naročito od Amerike, koja je tražila da otkaže diskusiju, ali se nije povukao.

Prema njegovim rečima, medjunarodno krivično pravo se  „u mnogim državama, kao i u UN, doživljava kao sveta krava koja ne sme biti kritikovana“.

On je istako da su se „mnogima smučile“ lekcije koje se ponavljaju da sve što je Haški tribunal učinio ili rekao mora da se smatra gotovo svetim i ne sme biti podložno nikakvoj kritici.

Čuveni harvardski profesor prava i poznati američki advokat Alan Deršovic  izjavio je  da Medjunarodni sud pravde „nema nikakvu posebnu nadležnost da na obavezujući način proglasi da li su užasni dogadjaji u Srebrenici bili genocid ili ne“, saopštio je CIRSD.

„Medjunarodni sud pravde ne zaslužuje da uopšte bude nazvan sudom, jer je to zapravo skup diplomata u sudskim odorama koje ih štite od uobičajenih kritika kojima su izložene diplomate“, rekao je Deršovic.

Deršovic je podsetio da je u Haškom tribunalu zastupao bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika kao i da je, kako je naveo, malo nedostajalo da zastupa i  bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

„Sudjenja su zavisila od sudija, jer su tamo na sudijskim pozicijama bili i ljudi koji zapravo nisu bili sudije, nego su izvršavali naredjenja država iz kojih dolaze. Bilo je i nezavisnih sudija od integriteta koji su bili veoma dobri“, dodao je Deršovic.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.