U trendu

Jeremić: Prihvatanje francusko-nemačkog plana bi bilo samoubistvo

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić ocenio je danas da bi prihvatanje francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju bilo „političko samoubistvo za bilo koga iz Srbije koji bi se usudio da potpiše takav sporazum“, jer bi to, prema njegovim rečima, praktično značilo priznavanje takozvanog Kosova kao nezavisne države.

„Nadam se da sadašnja vlast u Beogradu nema nameru, uprkos svemu što priča, da potpiše taj sporazum“, rekao je Jeremić na predavanju „(Geo)politika Balkana: Osveta istorije“ u Diplomatskoj akademiji u Beču.

Kako je preneo CIRSD u saopštenju, to predavanje „isprovociralo je napade albanskih lobista“ na društvenim mrežama, koji su ga vređali i zatražili da se uputi protest Vladi Austrije zbog toga što je Jeremiću u jednoj austrijskoj državnoj instituciji pružena prilika „da širi mržnju, lažne vesti i toksični nacionalizam“.

Jeremić je naglasio da je francusko-nemački plan potpuno neprihvatljiv za Srbiju, jer vodi ka ulasku Prištine u UN i otvaranju „još jedne tragične epizode sukoba na Balkanu“ i ocenio da bi stvaranje Velike Albanije bio sledeći korak, jer ne postoji međunarodni mehanizam kojim bi tada bilo moguće sprečiti ujedinjenje samoproglašenog Kosova i Albanije.

„Granice republika bivše Jugoslavije trebalo bi da ostanu neoštećene i Srbija bi trebalo štiti svoj teritorijalni integritet diplomatskim sredstvima. Zalažem se da nađemo načine da radimo zajedno uz poštovanje crvenih linija, od kojih je za Srbiju najvažnija da nema stolice za Prištinu u UN. Uostalom, najmanje pola sveta ne priznaje Kosovo, i to mnogoljudniji deo planete“, rekao je on.

Naveo je da predsednik prištinske vlade Aljbin Kurti u svojim nastupima u inostranstvu „pokušava da bude inspirativan“, ali izbegava da kaže da su Srbi na Kosovu i Metohiji trenutno najugroženija etnička grupa u Evropi, koja živi u izuzetno teškim okolnostima i izložena je neprekidnim napadima i zlostavljanju.

„Prema zvaničnim podacima Euleksa, broj incidenata i zločina iz mržnje povećan je čak četiri puta u poslednjih godinu dana“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom navoda da bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji, rekao da se Vučićevom režimu već godinu dana nije desilo ništa loše jer Srbija nije podržala sankcije Rusiji.

„Srbija u principu ne bi trebalo da uvodi sankcije, jer se devedesetih godina našla pod udarom jednog od najstrožih režima sankcija koje su ikada uvele Ujedinjene nacije. Najviše su patili obični ljudi. Međunarodna zajednica je htela da kazni srpsko rukovodstvo, ali se u stvarnosti dogodilo da su moćni postali moćniji, bogati bogatiji, a obični ljudi su patili. To je moralni argument Srbije protiv uvođenja sankcija bilo kome u svetu“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, stav Srbije o sankcijama je povezan i sa pitanjem članstva Prištine u UN, jer se do članstva dolazi preko Saveta bezbednosti UN, a u Rusija u tom telu ima pravo veta kojeg je iskazala spremnost da iskoristi ako to od nje Srbija bude zatražila.

„Ako bi uvela sankcije Rusiji, Srbija bi pucala sebi u koleno i to po veoma važnom nacionalnom pitanju, pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekao je Jeremić.

Diplomatska akademija u Beču osnovana je 1754. godine i jedna je od najprestižnijih i najstarijih u Evropi.

Jeremićevo predavanje je održano u organizaciji CIRSD-a i partnera sa Diplomatske akademije u Beču.

Učestvovalo je više od 120 istaknutih pojedinaca iz različitih oblasti, a među prisutnima su bili visoki austrijski zvaničnici, ministri i ambasadori zemalja OEBS-a, akademski stručnjaci poput profesora Univerziteta Kolumbija Džefrija Saksa, kao i studenti bečkih univerziteta, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.