U trendu

Jeremić: Primena francusko-nemačkog sporazuma mogla bi basnoslovno da košta Srbiju

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je juče počela primena „francusko-nemačkog“ plana za Kosovo potpisivanjem Deklaracije o prinudno i prisilno nestalim licima tokom rata 1999. godine, što bi Srbiju moglo da košta stotine miliona, ako ne i milijarde evra u budućnosti.

„Predstavnik Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ili iz neznanja ili pod instrukcijom, prihvatio je tekst deklaracije kojim je Srbija prvi put prihvatila da je 1999. godine bilo ‘prisilno’ ili ‘prinudno’ nestalih lica. Srbija je ratifikovala međunarodne konvencije kojima se obavezuje da u takvim slučajevima obezbedi procesuiranje zahteva za astronomska obeštećenja“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Čačku.

Jeremić je istakao da je već prvi rezultat sprovođenja sporazuma izuzetno nepovoljan za Srbiju, a da bi sprovođenje i ostalih tačaka dovelo do neuporedivo težih, nepopravljivih posledica po srpske nacionalne interese.

„Zato je Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma o odbacivanju ‘francusko-nemačkog’ plana za nezavisnost Kosova i Metohije. Referendum nije neustavan i siguran sam da će građani velikom većinom glasova odbaciti plan kojim Srbija priznaje otcepljenje svoje južne pokrajine“, rekao je Jeremić.

„Ne smemo sedeti skrštenih ruku i gledati kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić kršeći Ustav potpuno samovoljno predaje deo državne teritorije, i to ne bilo koji deo. Moraju mu biti vezane ruke da sprovede sporazum, a to može samo narod na referendumu“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da vreme radi protiv Srbije i da je ostalo još svega nekoliko meseci da se Vučić ‘zaustavi u veleizdaji’, jer su aneksima usvojenim u Ohridu precizno predviđeni rokovi za sprovođenje sporazuma.

„Samoproglašeno Kosovo bi moglo da postane član UN, a onda više nema nazad, i za dve godine bi moglo da se ujedini sa Albanijom u Veliku Albaniju, što bi dovelo do novih sukoba na Balkanu, jer bi ta država, nastala na etničkom principu, sigurno nastojala da se proširi na teritoriju Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je sa Čačanima razgovarao o problemima koji ih tište i da su se građani najviše žalili na visoke cene, nedostupnost lekova, dugo čekanje na specijalističke preglede, loše stanje u poljoprivredi…

„Mnogi su bili iznenađeni kada smo im pokazali ‘francusko-nemački’ plan, jer o tome nisu mogli da se informišu preko medija koje kontroliše režim, i potpisali su inicijativu za raspisivanje referenduma. Zato ćemo svom snagom nastaviti referendumsku kampanju širom Srbije, jer građanima moramo da kažemo istinu, pošto su oni izloženi samo neprekidnim Vučićevim tiradama kojima sluđuje narod i izgovara gluposti o robotima i automobilima bez vozača“, rekao je Jeremić.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Čačka Aleksandar Radojević rekao je da su u tom gradu nedostatak parking-mesta i saobraćaj među najvećim problemima.

„Saobraćaj se odvija sporo, što dovodi do dodatnog i nepotrebnog zagađivanja vazduha. Neophodno je bolje regulisati saobraćaj i to ćemo učiniti kada preuzmemo odgovornost za vođenje grada“, rekao je Radojević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.