U trendu

Jeremić: Skupština da utvrdi pregovarački okvir

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je neophodno da skupština Srbije na posebnoj sednici donese pregovarački okvir za pregovore sa prištinskim vlastima, kako predstavnici Srbije u Briselu „ne bi govorili napamet“ i kako bi u parlamentu po pitanju Kosova i Metohije bio postignut što veći stepen jedinstva.

„Na toj sednici pažnja bi bila posvećena i medjunarodnim aspektima kosovskog pitanja. Ako znamo da postoji opasnost od izbijanja novih nemira 1. septembra, onda bi trebalo da vidimo da li je vlada Srbije preduzela adekvatne diplomatske korake recimo sa Kinom, koja predsedava Savetom bezbednosti UN u avgustu, ili sa Francuskom, koja će preuzeti predsedavanje u septembru“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da je u prethodnih nekoliko dana razgovarao sa visokim predstavnicima medjunarodne zajednice, i dodao da oni „ne misle da preti velika opasnost na Kosovu i Metohiji u narednim danima“.

„Oni imaju i svoje obaveštajne izvore i prisutni su na terenu, ali ja se ne bih oslanjao isključivo na diplomatsko-analitičke procene. Kada imate eksplozivnu situaciju, ona lako može da se otrgne kontroli i zato je veoma važno planirati unapred i imati institucionalni okvir nastupa, jer tada delujete ozbiljnije i prema međunarodnoj zajednici i ulivate veći stepen poverenja narodu koji predstavljate“, rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je poslanička grupa Narodne stranke u skupštini Srbije uputila predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću zahtev za hitno sazivanje posebne sednice skupštine o Kosovu i Metohiji, ali da on sednicu nije zakazao pre 18. avgusta, kada će u Briselu biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika vlade u Prištini Aljbina Kurtija.

„Bilo bi veoma važno da ta sednica bude održana neposredno posle 18. avgusta“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi na toj sednici trebalo da se „podvuče crta i vidi šta je na Kosovu i Metohiji predato u poslednjih devet godina od potpisivanja briselskog sporazuma – rasformirani su sudstvo i policija na severu, Prištini je predat medjunarodni telefonski pozivni broj, a Zajednica srpskih opština nije formirana“.

Upitan o odnosima Narodne stranke i SSP, Jeremić je odgovorio da su odnosi u opoziciji zanimljivi novinarima i analitičarima, dok to malo zanima građane koji se sučavaju sa ozbiljnim problemima.

„Poljoprivrednici protestuju u Novom Sadu i Narodna stranka podržava njihove zahteve. Narodna stranka je predložila set mera značajne podrške poljoprivredi i zato je važno da parlament počne da radi što pre kako bi i o tome moglo da se raspravlja“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da predsednica vlade Srbije Ana Brnabić sa poljoprivrednicima pregovara o kratkoročnim merama, a da se problemi ne mogu rešiti bez sistemskih mera i značajnog povećanja podrške poljoprivredi, a o tome se odlučuje u parlamentu.

„Mi ćemo u skupštinskoj raspravi izneti konkretne predloge – 100 milijardi dinara za budžet za poljoprivredu i smanjenje akciza i drugih opterećenja. Suština je da kroz sistemski pristup u okviru institucija dođemo do dugoročnih rešenja i da pokažemo građanima da radimo na rešavanju njihovih problema“, zaključio je Jeremić.

Jeremić je najavio da će Narodna stranka širom Srbije otvoriti kancelarije narodnih poslanika, jer želi da uspostavi vezu poslanika i naroda, koja je u prethodnom periodu prekinuta.

„Ekonomska pitanja su danas najvažnija, ali postoje i neka druga važna socijalna pitanja po kojima režim nastavlja da nas deli, od održavanja Juroprajda u Beogradu do ostalih stvari“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar