U trendu

Jeremić: Teško poniženje u Beloj kući je moglo da se izbegne

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija mogla da izbegne „teško poniženje“ u Beloj kući, ali se to nije dogodilo jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić misli da je dovoljno kompetentan da sam odlučuje o svemu, iako nije vičan ni diplomatiji niti protokolu, što mu se obilo o glavu u Vašingtonu, gde je svojim ponašanjem i potpisom naneo ozbiljnu štetu nacionalnim interesima.

„Mogao je da odlaže put u Vašington do završetka izbora za predsednika SAD u novembru. A ako je već otišao u Belu kuću, lako je mogao da spreči poniženje sedenja na hoklici ispred predsednika SAD Donalda Trampa, samo da je angažovao Ambasadu Srbije u SAD, ali ni to nije učinio“, rekao je Jeremić u Kragujevcu na tribini povodom godišnjice smrti jednog od najvećih srpskih diplomata Jovana Ristića.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, istakao je da je sadašnji ambasador Srbije u SAD Djerdj Matković „jedan od najboljih poznavalaca diplomatskog protokola u zemlji – bivši šef protokola Ministarstva spoljnih poslova „koji sigurno ne bi dozvolio skandalozan tretman u Beloj kući“.

„Matković bi sigurno dan uoči sastanka pitao protokol Bele kuće gde ko sedi, ko donosi fascikle, kojim redosledom se potpisuje, gde su kamere, kojim se redom ko obraća… On sigurno ne bi dozvolio da se onako sedi. Vučić je imao našeg najboljeg ‘protokolarca’ na raspolaganju u gradu, ali ga nije uključio“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je, medjutim, mnogo veći problem napravljen presedanom premeštanja pregovora u Belu kuću i potpisivanjem „niza problematičnih stvari, od kojih je premeštanje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim samo jedna“.

„Srbija je odlukom da premesti ambasadu prekršila medjunarodno pravo, jer Rezolucija 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine eksplicitno obavezuje sve članice UN da ne otvaraju svoje ambasade u Jerusalimu. Amerika je to prekršila 2018. godine, to je ispratila samo Gvatemala, a onda i Srbija kao tek treća država na čitavom svetu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je kosovska politika Srbije „zasnovana na apelima da se poštuje međunarodno pravo i Rezolucija 1244“, a sada je sama Srbija zgazila medjunarodno pravo.

Predsednik Narodne stranke je ocenio da je Srbija u teškoj, ali ne i u nemogućoj poziciji.

„Kada je reč o Kosovu i Metohiji, to pitanje je jednostavno, mi znamo šta ne sme da se dogodi – neprihvatljiva je bilo kakva vrsta potpisa Srbije kojom bi se uz našu volju otudjio taj deo naše teritorije. Nije nemoguće izvući se iz ove situacije, pogotovo zato što je svetska scena sve heterogenija“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da se može manevrisati „ako imate dobre namere, elementarno znanje i ako niste motivisani isključivo opstankom na vlasti pa dajete svakome šta god traži samo da vas ne dira“.

„Morate biti vodjeni uverenjima i vrednostima, a ako procenite da niste u stanju da doprinesete cilju, onda podnesete ostavku, kao što je to uradio i Jovan Ristić“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da aktuelna vlast najverovatnije neće potpisati nezavisnost Kosova, i dodao da je prošao i trenutak za podelu Kosova i Metohije.

„Ako ne potpišu, onda će sledeća vlast moći drugačije da razgovara sa strancima. Više niko neće tražiti takav potpis, nego ćemo razgovarati o normalizaciji životnih prilika kako na Kosovu i Metohiji, tako i u celom regionu. To je dobra vest, jer ako bi Vučić priznao Kosovo, džaba bilo što ćemo ga tada lakše skinuti sa vlasti – kao generacija bismo poneli veliko prokletstvo, koje bismo preneli budućim pokolenjima“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.