Jeremić: Vlast poslala huligane na ulice da odvrati gradjane od protesta

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je vlast poslala huligane na proteste sa zadatkom da policiji pruže povod da brutalno pretuče mirne demonstrante, pa je veliki broj gradjana narednih dana ostao kod svojih kuća, ne želeći da se izlažu opasnosti da budu ozbiljno povredjeni.

„To je trik koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim koriste da odvrate nezadovoljne gradjane od masovnog učešća na protestima. Ovog puta, medjutim, nisu mogli da sakriju veze huligana i policije, jer su se pojavili snimci koji dokazuju tu vezu i njihovu medjusobnu koordinaciju“, rekao je Jeremić u intervjuu za Balkan insajder, održan video konferencijskom vezom.

Upitan da li je u proteste umešan i strani faktor kao što to tvrdi vlast u Srbiji, Jeremić je odgovorio da Vučić, kad god zapadne u političku ili diplomatsku nevolju, pokrene scenario po kojem okrivi strane obaveštajne službe.

„Vučić Rusima govori da je Zapad protiv njega i da mu organizuju ukrajinski scenario i novi Majdan, a Zapadu govori da je sve organizovala Rusija, jer se on protiv da Srbija bude ruska kolonija, dok gradjanima Srbije govori da albanske i hrvatske službe hoće da izazovu haos. Ne može se, medjutim, večito sedeti na više stolica i verujem da je vreme takvih trikova prošlo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, protesti u Srbiji su spontani i izazvao ih je jedan od nastupa Vučića, koji se „poput bivšeg predsednika Venecuele Uga Čaveza tri do četiri puta nedeljno obraća naciji u trajanju od više sati“.

„Vučić je u tom nastupu rekao da će biti ponovo uveden policijski čas zbog epidemije virusa korona, odnosno da će gradjani morati da budu zatvoreni u svojim domovima od petka uveče do ponedeljka ujutru. To je bio okidač za eskalaciju nezadovoljstva gradjana“, rekao je Jeremić.

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Narodne stranke je naveo da Vučić „igra na podelu medju zapadnim partnerima, jer evropske prestonice i Vašington po tom pitanju više ne rade zajedno“.

„Na jednom frontu radi sa Ričardom Grenelom, izaslanikom predsednika SAD Donalda Trampa, a na drugom sa Evropljanima koji ni sami nisu potpuno koncentrisani na to pitanje zbog Bregzita, krize izazvane pandemijom i slično… Ne verujem da će naredna runda dijaloga u Briselu bitno doprineti konačnom rešenju“, rekao je.

Jedno od pitanja postavila je bivša ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, koja se interesovala o odnosima Srbije sa SAD, Rusijom i Kinom, na šta je Jeremić kazao da „Vučić svima daje sve što žele, dok traži samo jedno – da ne rade protiv njega“.

„Do sada je bio uspešan u tome, ali ne verujem da će to potrajati još dugo“, ocenio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.