U trendu

Jeremić: Vučić gubi na referendumu, protiv francusko-nemačkog sporazuma je 80 odsto građana

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je referendum o odbacivanju „francusko-nemačkog“ plana za nezavisnost Kosova i Metohije jedini izborni proces na kojem danas glasovima građana može da bude „poražen režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

„Oko 80 odsto građana Srbije se čvrsto protivi sporazumu kojim se utvrđuje nezavisnost Kosova i Metohije od Srbije i Vučićeva vlast je po tom pitanju u debeloj manjini. Poraz na referendumu bi bio prvi korak ka konačnom padu režima, kao što je poraz DPS-a u Crnoj Gori na izborima 2020. godine pokrenuo pad režima Mila Đukanovića. Duboko ukorenjene autokratije ne mogu pasti odjednom, nego iz više koraka“, rekao je Jeremić televiziji KTV iz Zrenjanina, saopštilča je Narodna stranka.

Jeremić je istakao da će vlast pokušati „apsolutno sve“ da spreči održavanje referenduma, i dodao da je opstrukcija već počela.

„Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić nije dozvolio verifikaciju inicijative u skupštini, što znači da nam praktično nije dozvolio da overavamo potpise građana. Mi smo, naravno, počeli prikupljanje potpisa, jer nećemo da dozvolimo režimu da kupuje vreme“, rekao je Jeremić.

„Potpise ćemo odneti u skupštinu i zahtevaćemo od Orlića da dozvoli verifikaciju, jer iza nas stoji 100.000 ljudi. Kada budemo imali 100.000 overenih potpisa moraće da se raspiše referendum sa pitanjem koje smo definisali – da li podržavate sprovođenje u delo ‘francusko-nemačkog’ plana za Kosovo i Metohiju. Režim neće moći da manipuliše pitanjem pa da ono glasi recimo ‘da li ste za mir ili za rat'“, dodao je Jeremić.

On je rekao da to nije referendum o teritoriji, Ustavu, niti o priznavanju „Kosova“, nego o konkretnom planu koji je objavljen na internet sajtu Evropske komisije.

Narod je nosilac suvereniteta u svakoj demokratskoj državi i narod ima pravo da se izjašnjava o najvažnijim pitanjima. Niko nema pravo da u svoje ruke uzme odlučivanje o tako važnim pitanjima, i to bez ikakve platforme vlade ili skupštine, ne pitajući nikoga, pa to pravo nema ni Vučić“, naveo je Jeremić.

On je rekao da su aneksom sa kojim se Vučić saglasio u Ohridu predviđeni precizni rokovi za sprovođenje „francusko-nemačkog“ sporazuma.

„To nas stavlja u vremenski tesnac i nemamo luksuz da mnogo mudrujemo, nagađamo i pametujemo, jer će za nekoliko meseci ceo plan biti sproveden u delo, tačku po tačku, a taj plan predviđa da Srbija prihvati samoproglašeno ‘Kosovo’ kao državu ravnu sebi i da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, a Ujedinjene nacije su jedna od međunarodnih organizacija“, dodao je Jeremić.

„To je faktičko priznavanje ‘Kosova’ i čista veleizdaja, nema druge reči kojom se takav čin može opisati. Niko normalan ne bi prihvatio takav plan. Vučić ga je prihvatio jer je ucenjen kriminalom i korupcijom i stranci ga imaju ‘u fioci’. Zato bi zbog odbacivanja plana posledice trpeo samo Vučić lično, a ne Srbija“, rekao je Jeremić.

Naveo je da skoro niko na političkoj sceni Srbije ne kaže da je „francusko-nemački“ sporazum dobar za Srbiju.

„Nikad nismo čuli stav SPS-a po pitanju sporazuma. Radikalnije građanske organizacije su rekle da se mora prihvatiti, ali čak i one govore da plan nije dobar. Ne mogu da zamislim da će bilo ko na referendumu izaći i agitovati iz sveg srca za prihvatanje sporazuma, a i te kako ima organizacija, na čelu sa Narodnom strankom, koje će agitovati protiv prihvatanja sporazuma“, rekao je Jeremić.

On je naveo da su inicijativu Narodne stranke za raspisivanje referenduma podržali Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, Savo Manojlović iz Inicijative „Kreni-promeni“, glumac Petar Božović, profesor Milo Lompar, reditelj Boris Malagurski…

„Biće još javnih ličnosti koje će nam se pridružiti, a nadam se da će inicijativu podržati i druge političke organizacije“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.