U trendu

Jeremić: Vučić odgovara EU jer im obezbedjuje argumente protiv proširenja

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je da Evropska unija ne planira proširenje u dogledno vreme i da joj zato „savršeno odgovara režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, jer joj načinom vladanja neprekidno obezbedjuje argumente protiv daljeg prijema novih članica.

„To je jedan od razloga zbog kojih Vučić uživa podršku u Evropi koja je, nažalost, izabrala da ne bude iskrena i pretvara se da je ozbiljna kada je reč o proširenju, dok se balkanske države pretvaraju da sprovode reforme neophodne za članstvo“, rekao je Jeremić u Bolonji na skupu „Balkan i velike sile“, koji je organizovao Univerzitet Džon Hopkins, a saopštio CIRSD.

„Neiskren odnos je doveo do uspostavljanja hibridnih režima, koji ni pod kakvim uslovima ne mogu postati deo EU. Proces proširenja je izgubio kredibilitet. Nekada je bio živ i kredibilan, ali je zaustavljen nakon prijema Hrvatske“, dodao je Jeremić, koji je i predsednik Narodne stranke.

On je podsetio da je predsednik Saveta EU Šarl Mišel nedavno čestitao Vučiću na napretku koji je Srbija ostvarila na putu ka uniji i na „posvećenosti reformama“, i istakao da u stvarnosti, medjutim, „ništa ne može biti dalje od istine“.

„EU se pretvara da je proces proširenja živ i jer se plaši da bi u suprotnom Rusija i ostali mogli da ostvare značajniji uticaj u regionu, ali je upravo to pretvaranje dovelo do gubitka kredibiliteta“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je potrebno više iskrenosti sa obe strane, a da odnos nije iskren ako EU potpuno ignoriše činjenicu da demokratija u Srbiji očigledno nazaduje.

„Evropljani bi trebalo da nam kažu u lice ‘pogledajte kakve probleme imamo sa Madjarima i Poljacima, šta bi tek Srbi ili Bošnjaci radili ako ih pustimo unutra’. Takva vrsta iskrenosti nam je potrebna“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi bilo važno pronaći model koji bi ohrabrio države Zapadnog Balkana da sprovode istinske reforme kako bi jednog dana ličile na moderne evropske države, a tada neće biti presudno da li su članice EU ili ne.

„Možda će se za deset godina vrata za prijem ponovo otvoriti, ali neće biti tragedija ako se to i ne dogodi, pod uslovom da smo sproveli reforme“, rekao je Jeremić.

Upitan o inicijativi „Otvoreni Balkan“, Jeremić je odgovorio da su tu inicijativu potpisale neke države Zapadnog Balkana sa zvaničnim objašnjenjem da je cilj jačanje slobodnog transporta i ekonomske saradnje.

„Niko, medjutim, ne zna šta je tačno ‘Otvoreni Balkan’, jer nije bilo transparentne procedure niti ozbiljne javne rasprave u javnosti i parlamentu, što je sve neophodno kada se uspostavlja nova ekonomska zona. Evropi su bile potrebne decenije da od sporazuma o čeliku i uglju stigne do Šengena, dok su se na Balkanu jednog dana sastala trojica lidera – Srbije, Severne Makedonije i Albanije – i objavila da je postignut nekakav sporazum“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da nije poznato kakve su ekonomske i bezbednosne posledice, niti kakve će posledice taj sporazum imati na migracije.

„Siguran sam, medjutim, da inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ snažno podržava organizovani kriminal“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.