U trendu

Jeremić: Vučićevi poslušnici u Kučevu se svete Djordju Marjanoviću

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić optužio je danas lokalne vlasti Kučeva da su promenile naziv Centra za kulturu koji je nosio ime pevača Djordja Marjanovića, zbog „opozicionog delovanja njegovog sina Marka“.

„Poslušnici Aleksandra Vučića u Kučevu sramno pokušavaju da ukaljaju nacionalnu legendu Djordja Marjanovića. Odluka o promeni naziva Centra nije samo znak nepoštovanja prema jednom od naših najvećih pevača, nego i čin osvete zbog opozicionog delovanja njegovog sina Marka Marjanovića“, rekao je Jeremić.

Naveo je da je Djordje Marjanović pre više od 15 godina ostavio otisak šake u holu Centra za kulturu u Kučevu i tako prihvatio čast koju su mu na referendumu ukazali stanovnici rodnog grada.

„Sada vlast oličena u Vučićevim sledbenicima želi da uništi sve što podseća na veličinu naše nacionalne legende. Ako ne poštujemo velikog Djordja Marjanovića i sve što je on uradio, ako ne poštujemo jedan od simbola nacionalne kulture, kako možemo da očekujemo od te vlasti da poštuje ostale gradjane?“, pitao je predsednik Narodne stranke.

Istakao je da je Djordje Marjanović „veći i od naprednjaka i od onoga kome se klanjaju i čije ideje sprovode“.

„Veličinu Djordja Marjanovića ne mogu i neće ugroziti bahatost i primitivizam naprednjaka. Oni će uskoro postati prošlost koju ćemo na sledećim izborima ispratiti ‘zviždukom u osam’ “ – naveo je Jeremić naziv jedne od najpoznatijih pesama Djordja Marjanovića.

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu u Kučevu Zlatan Zabukovec izjavio je ranije da je ta ustanova nosila ime Djordja Marjanovića od 2003. do 2005. godine, a da je potom preimenovana u Centar za kulturu Veljko Dugošević.

„Oni koji tvrde drugačije, imaju tešku dezinformaciju. Da skratim priču: Centar je sad preimenovan u poznatog slikara Dragana Kecmana – ako ste nekad čuli za njega. On je čovek umetnosti i kulture. Ta inicijativa je potekla od mene. Što nisam predložio da se zove Djordje Marjanović? To je vaše subjektivno mišljenje. Ja mislim da je Kecman zaslužniji, i nećemo o tome da raspravljamo“, rekao je Zabukovec za list Danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.