U trendu

Jeremić za Euroaktiv: Demokratija u Srbiji na udaru Vučića; bojkot izbora neophodan

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je demokratija u Srbiji na udaru predsednika države Aleksandra Vučića, „čiji režim aktivno ruši sve osnovne principe demokratije“.

Jeremić je u autorskom tekstu za briselski „Euraktiv“, koji je taj portal objavio kao odgovor na Vučićev esej „Demokratija u Srbiji na udaru“, napisao da je upravo predsednik Srbije taj koji napada demokratiju, a ne njen zaštitnik.

Jeremić je istakao da je direktna posledica Vučićevog „galopirajućeg despotizma“ gubitak nade gradjana u bolju budućnost, što pokazuju i alarmantno visoke stope iseljavanja iz Srbije, kao i da je danas najmanji prirodni priraštaj u istoriji zemlje, uključujući čak i periode svetskih ratova, saopštila je Narodna stranka.

„Vučić je pod ogromnim pritiskom Evropske unije pokrenuo lažni dijalog smišljen isključivo da ublaži sve oštrije kritike skandaloznih izbornih uslova u Srbiji. On je u svom tekstu izneo apsurdnu tvrdnju da on ne želi da utiče na predstojeći izveštaj o tom pitanju, za čije je sastavljanje zadužen jedan od njegovih najodanijih sluga, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović“, naveo je Jeremić.

Jeremić je dodao da Vučić ne pokazuje bilo kakvu nameru da ublaži kontrolu medija, već naprotiv, jača svoj status suverenog gospodara medijskog prostora.

„Pre nešto više od godinu dana, on je organizovao da jedna državna kompanija nelegalno kupi nekoliko privatnih televizija i internet operatora. Poslušni mediji direktno dobijaju novac od vlasti, a režim aktivno pomaže nekima od njih u utaji poreza. Bukvalno nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom i nijedne visokotiražne dnevne novine ne mogu se danas nazvati slobodnim i nezavisnim“, napisao je Jeremić.

On je istakao da se predsednik Srbije u stilu „feudalnog vladara“ pohvalio kako je smanjio cenzus za ulazak u parlament sa pet odsto na tri, a na taj potez se odlučio kada je postalo jasno da će srpska demokratska opozicija ostati pri odluci da bojkotuje njegove „lažne izbore“.

„Smanjenje cenzusa je sastavni element Vučićeve strategije stvaranja i propagiranja marginalnih političkih pokreta i partija koji bi trebalo da služe kao njegova marionetska opozicija, uključujući i njegovu bivšu (Srpsku radikalnu) stranku, koju vodi osudjeni ratni zločinac čiji je nalog na Tviteru nedavno suspendovan zbog govora mržnje“, napisao je Jeremić.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije a bio je i predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da Vučić ne može i neće približiti Srbiju Evropi i da je ta istina poznata svakom diplomati na službi u Beogradu.

„Suština je da je bojkot Vučićevih lažnih izbora na svim nivoima jedini častan i praktičan korak srpske demokratske opozicije“, naveo je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar