U trendu

Jeremić: Za žaljenje je odluka Hrvatske da svoj državni identitet gradi na zločinu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Hrvatska izabrala da identitet države izgradi na temelju akcije Oluja, u kojoj su „nesumnjivo“ počinjeni ratni zločini nad Srbima, što će predstavljati „opterećenje za buduće odnose i za imperativ regionalnog pomirenja“.

„Od ogromne je važnosti da se okrenemo budućnosti i da, ne zaboravljajući svoju istoriju i ono što je iza nas, pokušamo da se okrenemo zajedničkom radu i dobrosusedskim odnosima“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je dodao da je, medjutim, regionalno pomirenje veoma teško ostvariti kada se na ključnim mestima nalaze vinovnici ratnih razaranja i tragedija na Balkanu ili njihovi politički naslednici.

„Diktatura je ogromna opasnost za nacionalne interese jer je to poredak u kojem je vlast oličena u jednom čoveku spremnom da u odbranu svoje vlasti uradi apsolutno sve – baš kao što je Slobodan Milošević okrenuo ledja krajiškim Srbima kupujući tako ulaznicu za Dejton, a kroz Dejton za još četiri godine vlasti“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Srbija, kada je on bio ministar spoljnih poslova, Medjunarodnom sudu pravde u Hagu podnela kontratužbu protiv Hrvatske za genocid, čime je izbegla nepovoljan ishod, jer je taj sud odbacio obe tužbe.

„Postigli smo efekat jer je tužba Hrvatske odbačena u potpunosti. Pored toga, tada smo na jednom mestu sakupili i precizno dokumentovali skup svih zločina počinjenih nad Srbima od 1991. godine do 1995. godine na teritoriji Hrvatske, uključujući i zločine u akciji Oluja. Ta arhiva je dostupna svima i biće dostupna i budućim istoričarima“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Haški tribunal za sve zločine počinjene nad Srbima na teritoriji Hrvatske „dosudio nula dana zatvora“.

„Tada sam kao predsednik Generalne skupštine UN sazvao visoku debatu o učinku Haškog tribunala i svih drugih međunarodnih krivičnih tribunala u procesu pomirenja naroda. Rusija je na osnovu te rasprave predložila da na zahtev Srbije u Savetu bezbednosti UN uloži veto na finansiranje daljeg rada Haškog tribunala. To sam preneo vlastima u Beogradu, ali Srbija to nije tražila od Rusije“, kazao je Jeremić.

Povodom konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, Jeremić je rekao da da su poslanici „vrlo pažljivo birani, i to na način da se parlament što više obesmisli“.

Upitan da li u novom sazivu postoje poslanici koji će kontrolisati vlast i ukazivati na greške Vlade Srbije, Jeremić je odgovorio da bi to „eventualno mogao biti Lav Grigorije Pajkić“.

„Šalu na stranu, nema od tog posla ništa. U srpskom parlamentu nema opozicije, to je danas jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Bojkot izbora je postigao svoj cilj, jer je nije moguće ni umiti ni našminkati parlament koji bi mogao da bude predstavljen kao demokratsko telo u kojem je položen suverenitet naroda preko izbora narodnih poslanika“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o osnivanju Udružene opozicije Srbije, Jeremić je odgovorio da će novi vid udruživanja opozicije biti ostvaren kroz koordinaciju političkih organizacija, pokreta i sindikata koji su bili zajedno u bojkotu.

„Fokus rada će biti na snaženju konstitutivnih elemenata tog šireg fronta. Savez za Srbiju je bio koalicija, a sada je reč o labavijoj formi koordinacije koja će ostaviti više prostora za izgradnju stranačkih kapaciteta da kontrolišemo izbore. U Srbiji ne može biti promenjena vlast dok ne budemo imali 18.000 ljudi za kontrolu 9.000 biračkih mesta i Narodna stranka će se time baviti u budućnosti“, rekao je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.