U trendu

Jeremić: Zahvaljujući mišljenju MSP-a Srbija drži ključ članstva Prištine u UN

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da zahvaljujući mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP) isključivo od Srbije zavisi da li će samoproglašeno Kosovo postati član Ujedinjenih nacija, i da će bilo kome ko bi se usudio da krene „u pravcu prihvatanja prišinske stolice u UN, što bi značilo priznavanje nezavisnosti te lažne države, pad s vlasti biti najmanji problem od svega što će mu se dogoditi“.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je u Šidu, gde je razgovarao sa građanima i članovima Narodne stranke, rekao da „bez potpisa Beograda na sporazum koji omogućava članstvo Prištine u UN to ne može da se dogodi, jer da može, to bi već bilo urađeno za sve ove godine“.

Jeremić je istakao da nije tačno da je Međunarodni sud pravde rekao da je Kosovo nezavisna država, nego da deklaracija prištinske vlasti o nezavisnosti ne krši međunarodno pravo, ali i da o tome da li će Kosovo postati država ili ne odlučuje Savet bezbednosti UN, a tamo pravo veta imaju Rusija i Kina, koje su rekle da će glasati onako kako Srbija od njih bude tražila.

„Ako bismo u Šidu danas mi svi prisutni potpisali nekakvu deklaraciju o nezavisnosti Šida, takođe ne bismo prekršili međunarodno pravo, ali ne bismo stvorili ‘Republiku Šid’. Tako i Albanci – nisu prekršili međunarodno pravo, ali nisu stvorili državu, već od Srbije zavisi da li će imati državu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo će pitanje Kosova i Metohije biti „tema nad temama“ i u kampanji za izbore koji će biti održani krajem ove godine ili početkom sledeće.

Istakao je da se „Narodna stranka ne bavi pitanjem Kosova i Metohije na revijalan način niti zarad sticanja političkih poena“, već da veruje da je to suštinsko nacionalno pitanje.

„Građani vide da važnim državnim i društvenim pitanjima pristupamo ozbiljno i odgovorno. Prema rezultatima poslednjih istraživanja, Narodna stranka je ubedljivo prva stranka opozicije u Novom Sadu, gde sama ima podršku više od 12 odsto birača, što je više nego četiri puta više u poređenju sa prethodnim istraživanjem“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da nisu samo bitni procenti nego i trend rasta, i dodao da će Narodna stranka „brzo i nezadrživo rasti“.

„To je veoma dobra vest, ali ona nosi i opasnosti. Počeće stavljanje jaja u različite korpe, pa i u našu, koja je najveća opoziciona. Prilaziće će nam mnogi, i zato moramo da vodimo računa kako se prema tome ophodimo“, rekao je Jeremić.

Istakao je da je na skupštinskoj sednici o Kosovu i Metohiji „počeo da pada strah“ i pokazalo se pravo lice kosovske politike predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, za koju je naveo da je „izdajnička“, i da „takva politika u Srbiji ne prolazi“.

„Vučić se tokom skupštinske rasprave o Kosovu i Metohiji prvi put našao u situaciji da ga se ljudi ne boje, da su spremni da mu saspu istinu u lice. To je tek početak, jer kao što ga se poslanici opozicije nisu bojali u parlamentu, tako ga se sutra neće bojati ni narod na ulici“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da „ni slučajno ne bi trebalo navijati“ da Vučić potpiše sporazum kojim se omogućava članstvo „Kosova“ u UN, jer bi to bila „generacijska tragedija“.

„Džabe nam i ako dođemo na vlast u roku od 90 dana posle tog potpisa, jer bi šteta za nacionalne interese bila trajna i nepopravljiva“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.