Jeremić: Zulum privatnih izvršitelja mora odmah da prestane

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da privatni izvršitelji „brutalno i bez pardona sprovode zulum“ po čitavoj Srbiji izvršenjima nepravosnažnih sudskih presuda, što ne postoji nigde u Evropi i što bi trebalo hitno da prestane.

„Narodna stranka se zalaže za momentalno ukidanje privatnih izvršitelja. To su ljudi koji su gotovo bez izuzetka bliski Srpskoj naprednoj stranci. Njihova moć je bez presedana, oni zaradjuju mesečno od nekoliko desetina hiljada evra do više od 100.000 evra. Dobar deo te sume ide na reket SNS-u koji ih je postavio“, rekao je Jeremić zrenjaninskoj televiziji KTV.

Jeremić smatra da treba uvesti imovinski cenzus koji bi sprečavao zaplenu imovine siromašnih, kao i za ograničenje po kojem porodice sa bolesnim članovima i malom decom ne mogu biti izbačene na ulicu, kakva god bila sudska presuda.

On je istakao da je potrebno promeniti zakon usvojen 2016. godine, koji je ocenio kao „vandalski i anticivilizacijski“ i dodao da se izvršenje sudskih presuda mora vratiti u domen suda.

„Ne sme se dozvoliti bahatim banditima, često nasilnim, da sprovode zulum po Srbiji pod okriljem svojih veza sa vrhom države“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će Narodna stranka predložiti izmene zakona i ostalim opozicionim akterima.  

„Opozicija bi trebalo da se dogovori i o potpuno drugačijem pristupu stranim investitorima u Srbiji, koji su u povlašćenom položaju u odnosu na domaće“, rekao je Jeremić i kao primer naveo veliku nemačku firmu „Kontinental“ koja je nedavno dobila subvenciju od devet miliona evra, odnosno 19.000 evra po radnom mestu.

Jeremić je naveo da je subvencija data za zapošljavanje 500 softverskih inženjera koji već imaju posao u domaćim firmama čiji profit ostaje u Srbiji.

„Oni su praktično oteti i radiće u nemačkoj firmi koja će profit slati u Nemačku. Dato je devet miliona evra gigantu koji ima prihod od 45 milijardi evra, veći od bruto društvenog proizvoda Srbije, a urušene su domaće firme“, ocenio je on.

Jeremić je naveo da zajednički nastup opozicionih aktera nije nemoguć zadatak i da će Narodna stranka učiniti sve u cilju dogovora opozicije, koju ne čine samo stranke, nego i pojedinci, udruženja, sindikati i svi koji žele promene.

„Srbiji su nužno i hitno neophodne promene. Aleksandra Vučića je moguće smeniti i pored podrške koju uživa na Zapadu. Presudna će biti spremnost i energija gradjana da daju podršku kredibilnoj alternativi. Mora postojati zajednički koherentni front u kojem ćemo se dogovoriti o najvažnijim pitanjima“, rekao je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.