U trendu

Jerinić: Istaknuti pravnici će biti kanal uticaja vlasti na pravosuđe

Poslanica Jelena Jerinić iz Zeleno levog kluba izjavila je danas u Skupštini Srbije da njena poslanička grupa neće podržati izbor istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, kao ni predlog da Zoran Pašalić ponovo bude izabran za zaštitinika građana.

Jerinić je istakla da nije čudo što danas na sednici nema predsednika Odbora za pravosuđe da kao predlagač obrazloži predlog za istaknute pravnike, kao i da ne veruje da će predloženi kadrovi unaprediti nezavisno pravosuđe, jer među njima nema ni jednog ko je kroz svoj rad ikada izneo kritiku na račun aktuelne vlasti.

„Među kandidatima za VSS su profesori pravnih fakulteta od kojih su neki potpisali podršku kandidaturi aktuelnog predsednika, pomoćnik direktora Koridora Srbije, službenica BIA, partner u advokatskoj kancelari bliskog prijatelja ministra Gorana Vesića, funkcioner Pravosudne akademije i član izborne komisije tokom izborne krađe devedesetih godina“, rekla je Jerinić.

Ona je istakla da je „Ne davimo Beograd“ od početka promene Ustava bio protiv postupka izmene zakona u kojem je pravosuđe prepakovano onako kako odgovara vladajućej stranci.

„Mašnica na tom paketiću se upravo vezuje u vidu izbora istaknutih pravnika pri čemu će vrpcu možda pridržati i neki poslanici koji do sada nisu podržavali vladu. Mi ističemo da će ti pravnici biti kanal kojim će vladajuća struktura uticati na rad ovih saveta“, rekla je Jerinić.

Ona je govorila i o pitanjima koja su postavljali kandidatima na javnom slušanju i da su predloženi kandidati pokazali da nemaju stav o važnim pitanjima kao što je Savamala, dva minuta snimka iz Doljevca ili kršenje Ustava predsednika države.

Kada je reč o Pašaliću, ona je istakla da za istaknute pravnike kandidati nisu smeli da imaju više od 65 godina, a da će Pašaliću, ako bude izabran, mandat prestati u 73. godini.

Uz to, navela je da zaštitnik građana nije reagovao ili je reagovao prekasno u brojnim slučajevima kršenja ljudskih prava, od policijske brutalnosti do akušerskog nasilja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.