U trendu

Jerinić: Izbori se prečesto najavljuju, SNS-u parlamentarni najmanje bitni

Poslanica pokreta Ne davimo Beograd Jelena Jerinić izjavila je danas da nije obratila pažnju na najavu predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da bi vanredni izbori mogli da budu održani u septembru, jer ih on prečesto najavljuje.

„Meni se čini da su iz ugla SNS-a parlamentarni izbori najmanje značajni izbori u zemlji. Parlamentarni izbori se najčešće spajaju sa nekim drugim izborima i mandat parlamenta se najčešće skraćuje“, rekla je Jerinić u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Ona je ocenila da je Vučić „nespretno“ najavio miting SNS-a za 26. maj, rečima da će on biti održan „dan pre nego što budu donete veoma važne odluke za Srbiju“, a poznato je da sledećeg dana treba da bude održana skupština SNS-a.

„Na taj način, zapravo, predsednik govori da se važne odluke za državu, za sve ljude koji u njoj žive, donose na stranačkoj skupštini“, kazala je ona.

Jerinić je povodom ocene vlasti da su protesti „Srbija protiv nasilja“ politizovani, jer ih organizuju opozicione stranke, istakla da treba imati u vidu odakle ta negativna slika dolazi.

„Crta se jedna slika da oni koji su na javnoj funkciji ne mogu da politizuju, zato što oni vode računa o dobrobiti države, dok sve što rade ovi iz opozicije predstavlja politizaciju“, kazala je ona.

Ocenila je da odnos funkcionera prema problemima i građanima koji ustaju protiv vlasti koja ne rešava probleme „nije ništa novo“.

„Nipodaštavanje i nas kao poslanika opozicije u skupštini znači i nipodištavanje onih koji su za nas glasali. I to prebrojavanje i umnožavanje govori, šalje poruku da oni koji izlaze na ulicu ovih dana u Srbiji, prosto nisu važni, da njihovo mišljenje nije važno“, rekla je Jerinić.

Upitana da li će biti protesta opozicije 26. maja, kada je i miting koji je najavio Vučić, kazala je da još nije ništa zvanično dogovoreno, ali da „sigurno neće pozivati građane da se konfrontiraju“.

„Mislim da je važno izvagati kako reagovati, jer ne želimo bilo kakvu konfrontaciju, posebno imajući u vidu da će na (Vučićevo) okupljanje doći mnogi građani koji to ne rade svojevoljno, nego zato što su na neki način primorani“, ocenila je Jerinić.

Govoreći o sednici Skupštine Srbije, na kojoj bi u četvrtak trebalo da bude rasprava o odgovornosti Vlade Srbije za masovna ubistva koja su se 3. i 4. maja dogodila u Srbiji, Jerinić je rekla da ona nije zvanično zakazana, i da će to verovatno biti 24 sata pre njenog održavanja.

„Nemamo poziv, on nije stigao. Ako se zakaže 24 sata ranije, to omogućava (predsedniku parlamenta) Vladimiru Orliću da mi tek tada vidimo kako su formulisane tačke dnevnog reda i da prosto manipuliše vremenom koje mi kao opozicioni poslanici imamo u diskusiji po tim tačkama“, rekla je Jerinić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.