U trendu

Joksimović: Tri ekonomska poglavlja do kraja godine

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović najavila je jutros da do kraja godine u pregovorima sa Evropskom unijom očekuje otvaranje tri pristupna poglavlja iz oblasti ekonomije.

„Da li će se održati dve medjuvladine konferencije u oktobru i decembru ili će biti samo jedna u decembru, to ćemo videti, to zavisi i od procedralnih stvari“, kazala je Joksimovićeva za televiziju Pink.

Ministarka je precizirala da očekuje otvaranje poglavlja 6. koje se bavi kompanijskim pravom, što je, kako je navela, važno zbog potencijalnih investitora. Trebalo bi da bude otvoreno poglavlje 30. koje reguliše ekonomske odnose sa inostranstvom, kao i poglavlje 33. koje se bavi budžetskim i finansijskim odredbama.

„Pred nama je set ekonomskih poglavlja“, kazala je ministarka Joksimović.     

Ona je istakla i važnost korišćenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU, a kako je navela, Srbiji je na raspolaganju u 2017. bilo 200 miliona evra bespovratnih sredstava, prevashodno za poljoprivredu, prečišćavanje voda, gasno snabdevanje i pravosudje.

Dodala je da se za 2018. godinu tek dogovara šta će biti prioriteti, a ona će insistirati na tome da u prvi plan dodju stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija, kao i zapošljavanje mladih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.