U trendu

Još dva poglavlja otvorena u pregovorima EU-Srbija, ministarka zabrinuta zbog Kosova

Na Medjuvladinoj konferenciji Srbija-EU u Briselu su danas otvorena još dva poglavlja u pregovorima Srbije o prijemu u Evropsku uniju – 17. o ekonomskoj i monetarnoj politici, i 18. o statistici.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na konferenciji za štampu istakao da otvaranje novih poglavlja pokazuje da je pouzdan, čvrst i utemeljen put Srbije ka EU, jer su poglavlja 17. i 18. „ključna za strukturne reforme Srbije“ koje su dobre, ali treba da se pospeše.

Podvukao je da su presudno važni rezultati reforme vladavine zakona, dobrog upravljanja i temeljnih prava, jer su s tim povezana sva poglavlja.

Ministarka za evro-integraciju Srbije Jadranka Joksimović je izjavila da je moglo biti otvoreno bar još jedno poglavlje, za šta se založila većina članica EU, a neka zemlje su bile protiv otvaranja bilo kojih poglavlja.

Poglavlje 17. tiče se nezavisnosti centralnih banaka u ekonomskoj i monetarnoj politici, i zakonski sprečava da centralne banke direktno finansiraju javni sektor, kao i da javni sektor ima povlašćeni pristup finansijskim institucijama, čime se obezbedjuje delovanje tržišne privrede.

Poglavlje 18. obuhvata oblast statistike s ciljem da se obezbede pouzdani i tačni podaci za procene stanja u društvu i državnim institucijama.

Govoreći o 18. pregovaračkom poglavlju, o statistici,  Han je rekao da Srbija ima opsežnu statističku bazu i ocenio da su oba poglavlja otvorena danas, itekako važna i korisna „jer domaći i strani investitori pomno prate srpsku monetarnu i ekonomsku politiku“.

U pregovorima o prijemu Srbije u EU je ukupno otvoreno 16 poglavlja, a privremeno su zatvorena dva.

Joksimović je po završetku Medjuvladine konferencije Srbija-EU iznela zabrinutost zbog postupaka vlasti u Prištini i rekla da je sagovornicima danas u EU ukazala da Kosovo preti novim merama protiv dijaloga i Srbije, čime se ruše evropske vrednosti koje sprovodi Srbija.

Komesar Han je rekao da je nedavno bio u Beogradu i Prištini u pokušaju da pomogne obnavljanje dijaloga.

Rekao je da je „kristalno jasno da je uvodjenje 100 odsto carina na uvoz robe iz Srbije i BiH temeljno protivno duhu sporazuma CEFTA i suprotno duhu regionalnog trgovinskog prostora i neprihvatljivo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.